تکلیف ایران و افغانستان رسما روشن شد
سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتگو با خبرنگاران گفت: بحث حقابه ایران از رود هیرمند، مسئله مهاجران و امنیت مرزها از مسائل اساسی گفتگوی ما با طرفهای افعانستانی بود.
سرانه تیوی
سید عباس عراقچی در گفت وگو با خبرنگاران در خصوص جمع بندی سفر خود به افغانستان افزود: ایران و افغانستان دو همسایه بسیار نزدیک به هم هستند، دو ملت هم دین، هم زبان و همسایه. ما تاریخ طولانی، زبان مشترک، فرهنگ مشترک و اعتقادات مشترک با همدیگر داریم و همیشه سرنوشت هر کشور بر آن کشور تأثیر داشته است.
عراقچی گفت: در طول ۴۵ سال گذشته که افغانستان تحولات بسیار زیادی را پشت سر گذاشت از جنگ داخلی گرفته تا خیلی از مسائل دیگر، همواره جمهوری اسلامی ایران هم متأثر شده و آثار این تحولات را تحمل کرده است، چه بحث مهاجرانی که به ایران آمدند، چه بحث مواد مخدر و یا گروههای تروریستی القاعده و داعش که حضور داشتند، ایران همیشه از تحولات افغانستان تأثیرات جدی پذیرفت.
وی خاطر نشان کرد: بنابراین طبیعی است که نسبت به سرنوشت کشور همسایه خودمان و نسبت به تحولات آن و نسبت به سیاستهای این کشور حساس باشیم و باید بتوانیم آن را مدیریت کنیم.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: در طول سه چهار سال گذشته تحول جدیدی رخ داده است، دولت جدیدی مستقر شده، حکومت جدید مستقر شده فارغ از اینکه ارتباط سیاسی ما در چه سطح و چه مرحلهای است و چگونه تعریف میشود مهم است که ما مسائل متعددی را بین دو کشور داریم که باید به اینها رسیدگی شود.
عراقچی تصریح کرد: ما مشکل آب، مهاجرین، امنیتی و مرزها را داریم بحث تجارت بین دو کشور را داریم و خیلی بحثهای دیگه که همه اینها بحثهای کاملاً جدی است و برای ما مهم و تأثیرگذار است طبیعی است که مدیریت این مشکلات و این چالشها از طریق تعامل و گفت وگو خواهد بود.
وی ادامه داد: فارغ از اینکه سطح روابط سیاسی ما چگونه است و چگونه تعریف میشود واقعیات، چالشها و منافعی برای ملت وجود دارد که ما در سیاست خارجی خودمان موظف هستیم که این منافع را دنبال و تأمین بکنیم مردم ما حتماً این را از ما انتظار دارند سفر من دقیقاً در همین راستا صورت گرفت که مسائل متعددی که بین ما و افغانستان وجود دارد و برای ما این چالشها نگران کننده است یا برای ما منافع ملی به شمار میرود اینها را به بحث بگذاریم با مسئولینی که در افغانستان هستند و بتوانیم به جمع بندی برسیم.
وزیر امور خارجه گفت: امروز با نخست وزیر یا رئیس الوزرا ملاقات طولانی و بسیار خوبی را داشتم با وزیر امور خارجه شاید بیش از چند ساعت دیدار داشتم همینطور با وزیر دفاع در حقیقت در سه حوزهای که ما احتیاج داریم که مسائل خودمان را با هم بحث بکنیم دیدارها صورت گرفت ملاقاتهای بسیار خوبی بود به نظر من یک ارادهای در طرف مقابل برای حل چالشها و حل مشکلات وجود دارد و ما در مورد راهکارها صحبت کردیم.
عراقچی افزود: در مورد اینکه چگونه منافعی را که برای دو کشور متصور است تأمین بکنیم و در مقابل از نگرانیها بکاهیم و مسیر بهتری را ایجاد بکنیم بحث امنیت مرزها بحث مهمی بود که صورت گرفت و تاکید هر دو طرف بر این بود که امنیت مرزها مهم است تدابیری قبلاً اندیشیده شده که بیشترشان به کار گرفته خواهد شد.
وی اظهار داشت: بحث آب یک بحث جدی برای ما بود، رویکرد مقابل ما طرف افغانستان رویکرد سازنده و مثبتی است هم رئیس الوزرا و هم وزیر امور خارجه افغانستان تاکید کردند که حقابه ایران بر اساس معاهده هیرمند داده خواهد شد و حتی از آن بالاتر تعبیر بسیار زیبایی که داشتند این بود که حتی اگر معاهده هم نبود وظیفه شرعی و وظیفه انسانی ما اقتضا میکرد که آب را به ایران برسانیم یک سری نکات فنی وجود دارد که قرار شد همکاری بشود تا رفع شود البته بارشها هم مؤثر است پدیده خشکسالی پدیدهای است که کل منطقه را در بر گرفته ولی اینکه خشکسالی واقعاً در چه سطحی است و آپ چه میزان است چه میزان نیست خود این هم یک بحث فنی هست که باید به صورت دو جانبه حل و فصل بشود.
وزیر امور خارجه خاطر نشان کرد: در این خصوص توافقات صورت گرفت اصل قضیه مورد تأیید دوستان ما در کابل است و انشالله پیگیری خواهد شد امیدوارم که این امر تأمین شود.
عراقچی تاکید کرد: موضوع مهاجرین و افزایش تعداد آنها در ایران یک بحث جدی ما بود صحبت و توافق شد که ما راه همکاری را پیش بگیریم که چگونه مهاجرین غیرقانونی بتوانند به صورت آبرومندانه ای به کشور خودشان برگردند و شرایط مناسبی در کشور خودشان داشته باشند نظر طرف افغانستانی در این خصوص بسیار مثبت بود البته این چیزی نیست که در یک شب یا حتی یک سال دو سال اتفاق بیفتد ولی باید شروع شود و توافق وجود دارد که ما این حرکت را شروع بکنیم.
وی تصریح کرد: در مجموع به نظرم سفر بسیار خوبی بود الان درک بهتری بین ما و دولت موجود در کابل وجود دارد تعاملات بیشتری نسبت به گذشته وجود دارد منافع ما الان به نظرم مقدار زیادی تأمین شده و تأمین هم خواهد شد از نگرانیها کاسته شده و انشالله ما این مسیر را ادامه خواهیم داد.