سرآمد انتخاب هوشمندانه

دروازه عراق برای این کالای ایرانی باز شد

مصالح ساختمانی ایرانی، مورد استقبال فعالان این عرصه در بازار عراق قرار گرفته است. به گفته فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان، قرابت فرهنگی ایران و عراق یکی از عوامل استقبال از مصالح ساختمانی ایرانی در بازار این کشور است.

دروازه عراق برای این کالای ایرانی باز شد

درحالی که اقتصاد ایران با مشکلات مختلفی از جمله تحریم‌های بین‌المللی دست‌وپنجه نرم می‌کند، صادرات به بازار عراق به فرصتی مناسب برای تجار ایرانی تبدیل شده است. سالانه حدود ۱۰ میلیارد دلار گاز و کالا به این کشور صادر می‌شود. یکی از مهم‌ترین کالاهای صادراتی ایران به عراق مصالح ساختمانی است.

رئیس اداره بازاریابی صندوق ضمانت صادرات ایران، در نشست چشم‌انداز صنعت ساختمانی عراق، فرصت‌ها و ظرفیت‌ها، دلیل این استقبال را کیفیت خوب مصالح ساختمانی دانست و بر حضور پررنگ شرکت‌های خدماتی فنی مهندسی ایرانی در بازار عراق تأکید کرد.

حال باید دید چه عواملی در استقبال بازار عراق از مصالح ساختمانی ایرانی نقش دارد و چه چالش‌هایی برای صادرات به این کشور بر سر راه است؟

چرا مصالح ساختمانی ایران مورد استقبال عراقی‌ها قرار گرفت؟

فرشید پورحاجت، دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان، در گفت‌وگو با تجارت‌نیوز درباره عوامل موفقیت مصالح ساختمانی ایرانی در بازار عراق توضیح داد: مهم‌ترین عامل این امر قرابت فرهنگی میان ایران و عراق است. البته معماری و شهرسازی در مناطق جنوبی عراق، شباهت قابل توجهی به الگوی ساخت‌وساز در ایران دارد. این امر باعث شده مصالح ایرانی به طور طبیعی با سلیقه و نیاز بازار عراق سازگار باشد.

او ادامه داد: در سال‌های اخیر تولیدکنندگان ایرانی پیشرفت چشمگیری در ارتقای کیفیت و استانداردهای مصالح ساختمانی داشته‌اند و توانسته‌اند محصولات با کیفیت و قابل رقابتی تولید کنند.

تحریم‌ها تهدید اصلی صادرات ایران به عراق

دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان درباره موانع ایران برای صادرات مصالح ساختمانی به عراق گفت: یکی از موانع و تهدیدهای این حوزه تحریم‌ها هستند که فشار اقتصادی زیادی به بنگاه‌های تولیدی وارد می‌کنند. علاوه بر این مورد، بحث FATF هم در میان است که باید در این موارد گشایش صورت بگیرد. در این شرایط باید نقش تحریم‌ها جدی گرفته شود و پذیرفت که تحریم‌ها یک مانع اساسی برای بنگاه‌های اقتصادی ایجاد کرده است.

وی ادامه داد: هر دو کشور از ظرفیت‌های خوبی برای تجارت برخوردار هستند و تحریم‌ها انجام تجارت خارجی را دشوار کرده است.

او درباره صدور خدمات فنی و مهندسی تصریح کرد: موضوع صادرات خدمات فنی و مهندسی به عراق باید در تمام سطوح دنبال شود و بنگاه‌های اقتصادی بزرگی در حوزه صنعت ساختمان کشور مشغول فعالیت هستند که می‌توانند در زمینه ارزآوری برای کشور و ساخت مسکن هم در عراق و هم در سایر کشورها نقش‌آفرینی کنند.

این فعال صنفی ادامه داد: بنابراین موضوع تحریم‌ها یک موضوع جدی است که باید برطرف شود تا هم دولت بتواند راحت‌تر مذاکرات خود را دنبال کند و هم بخش خصوصی به‌ عنوان یکی از بازیگران اصلی اقتصاد به ایفای نقش بپردازد.

دولت باید به‌ عنوان تسهیل‌گر در زمینه صادرات عمل کند

پورحاجت درباره نقش دولت در حمایت از صادرات از مصالح ساختمانی توضیح داد: دولت باید به‌ عنوان تسهیل‌گر در این زمینه عمل کند و شرایط را برای حضور بخش خصوصی در این عرصه فراهم کند. درحال‌حاضر ایران سهم اندکی از صدور خدمات فنی و مهندسی دارد. اما می‌توان این امر را تقویت کرد.

او ادامه داد: رایزن‌های اقتصادی باید شرایط را تسهیل کنند تا بخش خصوصی بتواند در هر نقطه‌ای از جهان به‌راحتی فعالیت کند و این موضوع مستلزم رفع تحریم‌هاست.

چشم‌انداز صادرات مصالح اقتصادی به عراق در بلند‌مدت

این فعال بخش خصوصی درباره چشم‌انداز صادرات مصالح ساختمانی به عراق در بلندمدت‌ توضیح داد: ایران و عراق ارتباطات و قرابت فرهنگی مناسبی با یک‌دیگر دارند. بنابراین می‌توان شرایط صادرات بیشتر به‌ویژه در زمینه مصالح ساختمانی را به این کشور مهیا کرد. همچنین باید روابط اقتصادی دوجانبه میان ایران و سایر کشورهای منطقه برقرار شود.

او اضافه کرد: حفظ بازار مستلزم حل مسائل سیاسی و اقتصادی است. البته باید توجه کرد که عراق طی ۴۰ سال گذشته درگیری‌ها و جنگ‌های متعددی را پشت‌ سر گذاشته است. باید به این نکات توجه کرد و برای توسعه اقتصادی برنامه‌ریزی کرد.

بر اساس این گزارش، صادرات مصالح ایران به عراق هرچند می‌تواند برای کشور ارز‌آوری داشته باشد و حتی فرصت مناسبی برای تجار ایرانی باشد، اما تحریم‌ها و شرایط سیاسی و اقتصادی کشور یک تهدید برای بازارهای صادراتی ایران محسوب می‌شوند. بنابراین باید دولت باید در راستای رفع مشکلات سیاسی و اقتصادی و رفع تحریم‌ها گام بردارد.

 

ارسال نظر