مسیر پیش روی بورس مشخص شد
یک کارشناس بازار سرمایه با تشریح شرایط فعلی بازار، سمت و سوی آتی معاملات سهام و عوامل موثر بر آن را تشریح کرد.
یک کارشناس بازار سرمایه با تشریح شرایط فعلی بازار، سمت و سوی آتی معاملات سهام و عوامل موثر بر آن را تشریح کرد.
مریم محبی، کارشناس بازار سرمایه اعلام کرد: در خصوص شرایط عمومی حاکم بر بازار سرمایه میتوان گفت که درحالحاضر شاخص کل بورس روی اعداد بالاتر از ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار واحد در حال معامله است. هر چند به عقیده بسیاری از فعالان و کارشناسان بازار، این عدد نماینده خوبی برای تشخیص وضعیت عمومی بورس نیست ولی در هر حال باید قبول کنیم که درحالحاضر عدد شاخص، یک نماسنج در خصوص شرایط عمومی بازار سرمایه به شمار میآید.
وی افزود: روند نزولی و فرسایشی حاکم بر بازار سرمایه، از ابتدای آذرماه امسال تغییر مسیر داد و ما در همین یک ماه اخیر شاهد روزهای مثبت بسیاری در این بازار بودیم. این روند مثبت از محدوده حوالی ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد برای عدد شاخص کل شروع شد و تا اعداد فعلی ادامه یافت. به نظر میرسد شرایط حاکم بر بازار مثل همصدا شدن وزیر اقتصاد با ریاست سازمان بورس و اوراق بهادار در حمایت از بازار سرمایه، برای این تغییر مسیر بسیار مفید بودند.
محبی با بیان اینکه اقداماتی همچون جلوگیری از افزایش ادامهدار و مستمر نرخ بهره، جایگزین شدن نرخ دلار توافقی با دلار نیمایی و کاهش فاصله نرخ دلار صنایع بورسی با دلار بازار آزاد اثر مستقیم بر عملکرد و چشمانداز رشد حاشیه سود شرکتهای بورسی دارد، خاطرنشان کرد: در کنار این عوامل، همچنین رفع ابهامات عرضه خودرو در بورس کالا با هدف حمایت از بازار سرمایه و همچنین موضع گیریهای مثبت مسئولان در خصوص بازار سرمایه و کاهش نفوذ رئیس کل بانک مرکزی در تصمیمگیریهای مرتبط با بازار سرمایه، همگی از عوامل مثبتی هستند که در این چرخش روندی به یاری بورس آمدهاند.
وی خاطرنشان کرد: فراموش نکنیم که بورس در کشور ما، یک بازار تورممحور است؛ به این معنا که افزایش نرخ داراییهای شرکتها به واسطه افزایش ارزش داراییهای آنها متناسب با تورم در نهایت میتواند منجر به افزایش نرخ سهام شرکتها شود.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: در این بخش ما شاهد جاماندگی بازار سرمایه از سایر بازارهای مالی به واسطه تورم بودیم و به نظر میرسد رشد اخیر بازار سرمایه هم به واسطه همین جاماندگی باشد؛ اما باید در نظر داشت که در شرایط فعلی عدد شاخص کل، عدد مناسبی برای اطلاع از شرایط عمومی بازار سرمایه نیست و همان طور که مشاهده میشود، با وجود رشد قابل توجه عدد شاخص کل، تغییرات متناسبی را در بسیاری از پرتفوها مشخصا در صنایع کوچکتر و یا در سهمهای کوچکتر مشاهده نمیکنیم. بنابراین به نظر میرسد این روند مثبت میتواند به عنوان یک پیشران اصلی باعث رشد سهمهای کوچکتر هم در آینده بشود.
دو نیمه متفاوت بازار
محبی با بیان اینکه از منظر رشد نرخ سهام متناسب با افزایش نرخ داراییهای شرکتها همچنان چشمانداز مثبتی پیشروی بازار وجود دارد، تصریح کرد: بازار همچنان ظرفیت رسیدن به اعداد بالاتری را به لحاظ رشد شاخص کل دارد. اما از منظر دیگر مانند ناترازیهای مختلف در کشور، ادامهدار بودن و افزایش تحریمهای ظالمانه علیه ایران، انتخاب ترامپ به عنوان رئیسجمهوری تندرو برای آینده امریکا، ادامهدار بودن تنشهای منطقه و... چشمانداز مثبتی از روند آتی سودآوری شرکتها پیشروی ما قرار ندارد.
وی گفت: بنابراین در بخش چشمانداز رشد ناشی از شرایط به نفع بورس، نمیتوانیم بگوییم که آینده سودآوری شرکتها بسیار خوب است و ما انتظار رشد را داریم ولی از منظر تورم شرایط به نفع بازار سرمایه ارزیابی میشود.
این کارشناس بازار سرمایه افزود: در جمعبندی میتوان گفت از شرایط حاکم بر بازار سرمایه به نظر میرسد که چشمانداز تورمی در رشد بازار فعلا سمت غالب را داشته باشد و ما میتوانیم در کوتاهمدت انتظار رشد قیمتها را به واسطه ادامهدار بودن این روند داشته باشیم؛ اما فراموش نکنیم که بازار سرمایه برای رشد خود در شکل رشد ادامهدار، پایدار، مستمر و مطلوب نیازمند تزریق پول جدید ناشی از اعتماد مجدد افراد جامعه و در حقیقت افزایش تعداد سهامداران و بازیگران و افرادی است که تمایل به سهامداری در بازار سرمایه دارند.
محبی تاکید کرد: درحالحاضر به نظر میرسد که بازار سرمایه با پول فعلی فقط میتواند به اندازه تورم رشد کند اما برای ادامهدار شدن مسیر رشد خود نیاز به تزریق پول جدید توسط افراد جدید دارد که این افراد به واسطه اعتمادسازی میتوانند جذب بازار سرمایه شوند.