سرآمد انتخاب هوشمندانه

رونمایی دوباره از دو رقم برنج کیان و هستی: تکذیب رسمی!

موسسه تحقیقات برنج از معرفی ارقام جدید برنج کویر، تی‌تی، کیان و هستی خبر داد.

رونمایی دوباره از دو رقم برنج کیان و هستی: تکذیب رسمی!

رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور، ضمن رد هرگونه رونمایی مجدد از ارقام برنج کیان و هستی، روند معرفی رسمی ارقام جدید را منوط به تایید در کمیته معرفی رقم و درج در فهرست ملی دانست. وی همچنین اعلام کرد ارقام کویر و تی‌تی برای نخستین بار در سال آینده معرفی خواهند شد.

تکذیب رونمایی مجدد از ارقام برنج کیان و هستی

مریم حسینی، رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور، در واکنش به برخی اخبار مبنی بر رونمایی مجدد از دو رقم برنج که پیش از این معرفی شده بودند، ضمن تکذیب این موضوع، برداشت اشتباه خبرنگار از مصاحبه وی با رادیو را علت این خبر عنوان کرد. وی با هدف روشن شدن افکار عمومی، توضیحات دقیقی در خصوص وظایف پژوهشی موسسه و دستاوردهای یک دهه اخیر در معرفی ارقام جدید برنج ارائه داد.

فرآیند معرفی و نام‌گذاری ارقام برنج

حسینی با اشاره به اینکه ارقامی که در کمیته معرفی رقم سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی (تات) مورد تایید قرار می‌گیرند، نام‌گذاری شده و در فهرست ملی ارقام گیاهی ایران درج می‌شوند، توضیح داد: منظور از ارقام معرفی شده، ارقامی است که در گذشته به طور رسمی نام‌گذاری شده و در جشنواره ارقام گیاهی سازمان تات برای بهره‌برداری کشاورزان اعلام شده‌اند.

معرفی ارقام جدید کویر و تی‌تی

وی در ادامه تصریح کرد: منظور از رونمایی دو رقم جدید، ارقام کویر و تی‌تی بوده که اخیراً در کمیته معرفی رقم تایید شده و به زودی در جشنواره معرفی رقم سازمان تات برای کشت در سال زراعی ۱۴۰۵ به طور رسمی رونمایی خواهند شد. ارقام کیان و هستی نیز طی سال‌های گذشته این روند را طی کرده و در حال حاضر در چرخه تولید قرار دارند. رقم هستی نیز با استقبال کشاورزان مواجه شده است. وی همچنین اشاره کرد که مصاحبه در مورد خصوصیات ارقام کیان و هستی با هدف تاکید بر استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای در کشاورزی و سازگاری با تغییرات اقلیمی بوده است.

دستاوردها در بخش به‌نژادی و معرفی ارقام برنج

رئیس موسسه تحقیقات برنج کشور، نتایج پژوهش‌های یک دهه اخیر در بخش به‌نژادی، اصلاح و معرفی ارقام برنج را در گروه‌های مختلف، در راستای پاسخگویی به نیازهای کشاورزان و متناسب با چالش‌های پیش رو، تشریح کرد.

گروه ارقام پرمحصول با کیفیت پخت نسبتاً مناسب

حسینی بیان داشت: ارقام این گروه از عملکرد بالا (بیش از ۷ تن در هکتار) برخوردارند و در مقایسه با ارقام پرمحصول معرفی شده در دهه‌های گذشته، دوره رشد کوتاه‌تری داشته، با تقویم زراعی فعلی سازگارترند و مصرف آب کمتری نیز دارند. این ارقام نسبت به بیماری بلاست متحمل بوده و کیفیت ظاهری و پخت مناسبی نیز از خود نشان می‌دهند. رش، تیسا، طلوع، هلال و امید از جمله ارقام این گروه هستند.

ارقام متحمل به تنش‌های غیرزنده: خشکی و سرما

وی با اشاره به تهدید کم‌آبی در تولید برنج، حتی در استان‌های شمالی کشور، از همکاری موسسه تحقیقات برنج با پژوهشکده کشاورزی هسته‌ای و بهره‌گیری از فناوری هسته‌ای برای اهداف صلح‌آمیز خبر داد و گفت: طی سال‌های گذشته دو رقم برنج متحمل به تنش خشکی، با نام‌های کیان و هستی، اصلاح و معرفی شده‌اند. این دو رقم قادرند در شرایط تنش خشکی آخر فصل، بی‌آبی را به مدت ۳۰ تا ۴۰ روز تحمل کرده و عملکردی حدود ۳.۸ تا ۴ تن در هکتار داشته باشند. در شرایط آبی نرمال نیز عملکرد آن‌ها تا ۶ تن در هکتار خواهد رسید. کیفیت پخت این ارقام مشابه ارقام محلی و بسیار خوب است. هر دو رقم زودرس بوده و کشت آن‌ها موجب ارتقای بهره‌وری در مصرف آب و سازگاری تولید برنج در شرایط خشکی می‌شود. همچنین رقم ستایش با ویژگی تحمل به سرما، که متحمل به بیماری بلاست است و بیش از ۷ تن در هکتار عملکرد دارد، برای کشت در مناطق کوهستانی و نسبتاً سرد و یا تحمل به سرمای اول فصل معرفی شده است.

ارقام خوش‌کیفیت با عملکرد مناسب

رئیس موسسه تحقیقات برنج در تشریح گروه ارقام خوش‌کیفیت با عملکرد مناسب، هدف از معرفی این ارقام را جایگزینی با توده‌های محلی فعلی، جهت افزایش عملکرد و تحمل بیشتر به بیماری‌ها عنوان کرد. این ارقام از کیفیت پخت بسیار خوب و عالی مشابه ارقام محلی برخوردار بوده و عملکرد آن‌ها بین ۵.۵ تا ۶.۷ تن در هکتار است. جایگزینی این ارقام با ارقام محلی فعلی، ضمن افزایش تولید برنج، موجب افزایش درآمد کشاورزان نیز خواهد شد. گیلانه، گیلار، آنام، توکا، تی‌تی و طارم مازند از ارقام این گروه هستند. رقم تی‌تی از این گروه هنوز رسماً ابلاغ نشده و صرفاً نام‌گذاری شده است و بذر آن در سال زراعی آتی در اختیار کشاورزان قرار خواهد گرفت.

ارقام برنج هوازی

حسینی از نام‌گذاری اولین رقم هوازی برنج، مناسب برای خشکه‌کاری، به نام «کویر» خبر داد و افزود: این رقم برای مناطقی با منابع آبی محدود و با هدف ارتقای بهره‌وری مصرف آب در سیستم خشکه‌کاری برنج اصلاح شده است. کویر از جمله ارقامی است که برای پایداری تولید برنج در شرایط تغییرات اقلیمی اصلاح شده و قابلیت کشت مستقیم بذر در بستر خشک و خاک غیر اشباع داشته و مناسب برای سیستم خشکه کاری با آبیاری قطره‌ای می‌باشد.

امید به افزایش تولید و درآمد کشاورزان

وی ابراز امیدواری کرد که با توجه به تنوع بالا در سبد ارقام برنج ایرانی و همکاری و همراهی همه ذینفعان، علاوه بر سازگاری با تغییرات اقلیمی، شاهد افزایش عملکرد در واحد سطح و بهبود درآمد کشاورزان باشیم. در پایان، موسسه تحقیقات برنج کشور آمادگی خود را برای پاسخگویی به سوالات کشاورزان اعلام کرد.

ارسال نظر