سرآمد انتخاب هوشمندانه

گفتگوی اختصاصی سرانه؛

فرصت طلایی ایران و روسیه / مسئولان حواسشان باشد!

عضو اتاق بازرگانی ایران و روسیه گفت: در صورت افزایش تمرکز بر دریافت کالا از روسیه، به‌مرور روابط اقتصادی ایران و روسیه به‌عنوان یکی از مسیرهای اصلی تامین کالا و فناوری، پررنگ‌تر خواهد شد.

فرصت طلایی ایران و روسیه / مسئولان حواسشان باشد!

کامبیز میرکریمی، عضو اتاق بازرگانی ایران و روسیه با اشاره به چالش‌های موجود در همکاری‌های تجاری میان دو کشور گفت: موضوع نقل‌وانتقال پول میان ایران و روسیه ارتباطی با شرکت‌های واسط یا فعال در حوزه حمل‌ونقل دریایی ندارد، اما همین واسطه‌گری‌ها می‌تواند تاثیرات غیرمستقیم اما جدی بر روند تجارت داشته باشد.

1803

نقش پررنگ روسیه در آینده تجارت خارجی ایران

وی با تاکید بر اهمیت نگاه کلان به تجارت با روسیه، افزود: در صورت افزایش تمرکز بر دریافت کالا از روسیه، به‌مرور روابط اقتصادی ایران و روسیه به‌عنوان یکی از مسیرهای اصلی تامین کالا و فناوری، پررنگ‌تر خواهد شد. در چنین شرایطی باید به شکل جدی‌تری بر بازاریابی هدفمند و سازمان‌یافته توسط شرکت‌های ایرانی تمرکز کرد. سازمان‌های مسئول باید به‌صورت فعال، شرایط حضور در بازارهای همسایه به‌ویژه روسیه را تسهیل کنند. در این میان، ابزارهای مؤثر برای حضور شرکت‌های ایرانی در بازار روسیه باید در اختیارشان قرار گیرد تا بتوانند در این شرایط خاص تحریمی از تنگناهای موجود عبور کنند.

تبادل فناوری؛ فرصت یا تهدید؟

عضو اتاق بازرگانی ایران و روسیه با اشاره به ظرفیت‌های تکنولوژیک روسیه، اظهار داشت: همکاری فناورانه با روسیه می‌تواند فرصت خوبی برای جبران کمبودهای داخلی باشد، اما نباید به‌صورت مطلق بر یک بازار متمرکز شویم. واردات مواد اولیه از چین نیز همچنان باید تداوم یابد تا تولید و صادرات کشور دچار مشکل نشود. تمرکز کامل بر بازار روسیه می‌تواند موجب شکل‌گیری واسطه‌گری‌های جدید شود که در گذشته تجربه آن را در دیگر بازارها داشته‌ایم.

مشکل همیشگی نقل‌وانتقال پول

میرکریمی در ادامه گفت: بزرگ‌ترین چالش در مسیر تجارت خارجی، همچنان موضوع انتقال پول است که حتی در دوران پیش از برجام نیز وجود داشت. اگرچه روسیه هم کشوری تحریم‌شده است، اما به دلیل وسعت اقتصادی‌اش، مسیرهای رسمی و جایگزین برای تبادل مالی نسبتا پیچیده‌تر هستند. برخی کشورها مانند عراق تجربه متفاوتی از تحریم‌ها دارند؛ به‌طوری که منابع مالی حاصل از صادرات نفت ایران به این کشور، در حساب‌هایی خاص ذخیره می‌شود و با نظارت همان کشور، کالاهای اساسی خریداری و ارسال می‌شود. اما چنین مدلی برای ایران، با این وسعت و شبکه همسایگی، به‌سختی قابل‌اجرا خواهد بود.

افزایش کرایه حمل و ناامنی در مسیرهای دریایی

میرکریمی با اشاره به اینکه ناامنی در مسیرهای حمل‌ونقل دریایی و افزایش کرایه‌ها می‌تواند ریسک تجارت را بالا ببرد، خاطرنشان کرد: بخشی از هزینه‌های اضافی نیز ناشی از دور زدن تحریم‌ها است. از سوی دیگر، تعداد شرکت‌هایی که مستقیما با ایران همکاری دارند محدود است، و همین موضوع زمینه مراجعه به شرکت‌های واسط را بیشتر کرده است. چالش‌های فعلی تجارت با روسیه در ابعاد گسترده‌تری قابل مشاهده است. اگرچه نمی‌توان با قاطعیت گفت که مسیر مشابه عراق برای ایران نیز قابل‌اجرا است، اما بدون شک افزایش هزینه‌های تجارت و نبود زیرساخت‌های مالی مناسب، تهدید جدی برای توسعه همکاری‌های اقتصادی ایران و روسیه خواهد بود.

 

 

 

ارسال نظر