آیا دلار سقوط میکند؟
کارشناسان میگویند عوامل متعددی وجود دارد که میتواند دلار امریکا را به ورطه سقوط بکشاند و در این بین افزایش روز افزون بدهی عمومی این کشور نقشی کلیدی را بازی میکند.

کارشناسان میگویند عوامل متعددی وجود دارد که میتواند دلار امریکا را به ورطه سقوط بکشاند و در این بین افزایش روز افزون بدهی عمومی این کشور نقشی کلیدی را بازی میکند.
چند مدتی است که زمزمههایی از سوی کارشناسان مبنی بر امکان سقوط دلار امریکا شنیده میشود.
از جمله عواملی که میتواند به سقوط دلار در بازار جهانی منجر شود میتوان به افزایش سرسام آور بدهی عمومی امریکا اشاره کرد. نرخ بدهی عمومی امریکا طی سالهای گذشته به طور مداوم صعودی بوده و حالا از ۳۴.۶ تریلیون دلار عبور کرده است.
در واقع امریکا در میان کشورهای توسعه یافته بالاترین سرعت افزایش نرخ بدهی عمومی را تجربه میکند.
یکی دیگر از عواملی که ظرفیت پایین کشیدن دلار را دارد افزایش تورم در امریکاست.
وزارت کشاورزی امریکا اعلام کرده که طی ماهها و سالهای گذشته شاهد افزایش تورم به خصوص در نرخ مواد غذایی در امریکا بودهایم و البته نرخ بسیاری از نیازها و خدمات اساسی مردم در امریکا افزایشی بوده است.
افزایش تورم در امریکا از این جهت برای دلار خطرناک است که مردم برای تأمین مایحتاج خود به دلار بیشتری نیاز خواهند داشت و همین مسئله چالشهای اقتصادی زیادی را در برابر اقتصاد امریکا قرار میدهد.
استفاده از دیگر ارزها در تجارت بینالملل به جای دلار نیز یکی دیگر از عواملی است که میتواند سقوط دلار را تسریع کند. اگر چه در شرایط کنونی دلار ارز غالب در مناسبات تجاری در بازار جهانی به شمار میرود اما به طور همزمان شاهد افزایش استفاده از ارزهای ملی دیگر کشورها از جمله یوآن چین در تجارت بینالملل هستیم. اگر این روند ادامه پیدا کند به مرور زمان فضای ارزی بینالمللی دستخوش تغییر میشود و از قدرت دلار کاسته خواهد شد.
از طرف دیگر اعتماد جهانی به دلار و توانایی دولت امریکا در اداره اقتصاد این کشور، بدهی عمومی بالا و تورم امریکا کاهش یافته و به همین دلیل این امکان وجود دارد که دیگر کشورهای جهان سرمایههای دلاری خود را به داراییهای دیگر تبدیل کنند و همین مسئله هم میتواند زمینه سقوط دلار را فراهم کند.
گایل آلارد، استاد اقتصاد دانشکده بازرگانی IE، بر این باور است که اصلیترین عاملی که میتواند به فروپاشی اقتصاد امریکا منجر شود بدهی عمومی بالا و روز افزون این کشور است.
وی معتقد است که امریکا به کاهش ارزش دلار با بالا بردن نرخ بهره در این کشور واکنش نشان خواهد داد و اگرچه این اقدام میتواند به طور موقت به تقویت ارزش دلار در بازار جهانی منجر شود اما در نهایت به کاهش ارزش آن خواهد انجامید.
آلارد افزود: کاهش ارزش در کنار کاهش اعتماد جهانی به دلار میتواند امکان استقراض نامحدود برای دولت امریکا را از بین ببرد.
میچ دانیلز، رئیس سابق دانشگاه پوردو و جانشین دبیر کمیته نظارت بر بودجه فدرال امریکا، معتقد است که این کشور در حال رفتن به سمت یک فروپاشی مالی است و اصلاً برای بحران اجتماعی ناشی از آن آماده نیست.
به طور کلی بسیاری از کارشناسان بر این باور هستند که افزایش نرخ بدهی عمومی امریکا اصلیترین تهدید موجود برای اقتصاد این کشور است.
لازم به ذکر است که از ابتدای امسال تا کنون ارزش دلار ۱۰ درصد کاهش یافته است و این ارزپس از روز کار آمدن دونالد ترامپ، رئیسجمهوری امریکا، بدترین عملکرد صد روز نخست رؤسای جمهور امریکا از نیکسون تا کنون را به ثبت رسانده است.