حرکت بازار برنج به سمت تعادل
دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران اعلام کرد: با لغو ممنوعیت فصلی واردات، تسریع در تخصیص ارز و سرعت گرفتن روند ترخیص محمولهها از گمرکات، بازار برنج به سمت تعادل هرچه بیشتر در حرکت است.

دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران اعلام کرد: با لغو ممنوعیت فصلی واردات، تسریع در تخصیص ارز و سرعت گرفتن روند ترخیص محمولهها از گمرکات، بازار برنج به سمت تعادل هرچه بیشتر در حرکت است.
مجیدرضا خاکی با اشاره به لغو ممنوعیت فصلی واردات برنج در امسال اظهار کرد: طبق بند ۸ مندرجات ذیل یادداشت فصل ۱۰ کتاب مقررات صادرات و واردات، ترخیص برنج از ابتدای مرداد تا پایان آبانماه هر سال ممنوع است.
با این حال، انجمن واردکنندگان برنج طی ماههای گذشته بارها با دستگاههای ذیربط مکاتبه کرده و خواستار عدم اجرای این قانون دستکم در امسال شده بود. نهایتاً در جلسه اخیر هیات دولت، با هدف مدیریت بازار، تصمیم بر لغو ممنوعیت گرفته شد.
وی با اشاره به دلایل این مطالبه افزود: مهمترین دلیل، جلوگیری از التهابات قیمتی در بازار برنج است. سال گذشته بهدلیل برآورد اشتباه نیاز وارداتی (حدود ۷۰۰ هزار تن) و اجرای ممنوعیت و عدم انبارش از قبل، کشور با کمبود شدید مواجه شد و قیمتها از شهریورماه روند صعودی به خود گرفت. امسال نیز در صورت اجرای ممنوعیت، خطر تکرار آن تجربه وجود داشت.
دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران ادامه داد: برنج کیفی داخلی در بهترین حالت در پایان تیر راهی بازار شده و برداشت ارقام پرمحصول نیز از شهریور آغاز میشود. طبیعتاً در این فاصله زمانی، بازار به برنج وارداتی وابسته است، بهویژه در آستانه ماههای محرم و صفر که یکی از مقاطع اوج تقاضای این کالاست. در چنین شرایطی، تداوم تأمین برنج وارداتی نقش حیاتی در حفظ ثبات بازار دارد.
این فعال بخش خصوصی با اشاره به کاهش پیشبینیشده نرخ جهانی برنج در ماههای آینده گفت: با آغاز برداشت در هند و پاکستان از اواخر تابستان، نرخ جهانی کاهش خواهد یافت. لغو ممنوعیت واردات در این بازه زمانی، فرصت مناسبی برای تأمین برنج با نرخ پایینتر و ارزبری کمتر فراهم میکند، که در نهایت منجر به تعدیل بیشتر قیمتها در بازار داخلی خواهد شد.
او درباره کنترل حجم واردات نیز گفت: با سامانهای شدن فرآیند ثبت سفارشات برنج، سقف واردات برنج بهطور کامل در اختیار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفته و برخلاف گذشته، واردات بیرویه امکانپذیر نیست. بنابراین در چنین شرایطی، تداوم ممنوعیت فصلی عملاً توجیهی ندارد؛ چراکه بیش از مقدار مشخص شده، برنج وارد کشور نخواهد شد.