پشت پرده سفر لاکچری مدیران بورسی به دبی لو رفت!
سفر مدیران چند شرکت بورسی به دبی هم زمان با «بلک فرایدی» حواشی بسیاری به دنبال داشته و این سوال مطرح است که هزینه چنین سفری از جیب سهامداران بوده یا محلی دیگر؟ این سوالی است که نیازمند پیگیری و شفاف سازی از سوی دستگاههای نظارتی از جمله سازمان بازرسی کل کشور است.
در شرایطی که صنایع معدنی و فولادی در بازار سهام، با بحرانهایی مانند کمبود برق، گاز و تعطیلیهای پیدرپی دستوپنجه نرم میکنند، طبق اخبار شنیده شده گروهی از مدیران ارشد یک شرکت صنایع معدنی و فولادی سفری پرهزینه به دبی را در برنامه کاری خود قرار دادهاند.
بر اساس اطلاعات موجود به تازگی تعدادی از مدیران ارشد چند شرکت بورسی، برای شرکت در نمایشگاهی در دبی چمدان خود را بستند تا سفری پرهزینه در بهترین فصل سال به کشور امارات متحده عربی را تجربه کنند.
در این سفر پنج روزه که به بهانه شرکت در نمایشگاه صنعت ساختمان دبی (Big ۵) انجام شده، مدیران همچون الف.س، ک.م، الف.ص،ع.م و ر.ه حضور داشتند.
این سفر به گونهای بوده که برآوردها نشان میدهد هزینه چنین سفری برای هر یک از این افراد، با لحاظ کردن هزینه روادید، بلیط هواپیما، هتل و سایر هزینه ها، حداقل ۴۰۰ میلیون تومان است. رقمی قابل توجه که به نظر میرسد از منابع مالی سهامداران این شرکتهای بورسی، تامین و پرداخت شده و انتقاد سهامداران این شرکت ها را به دنبال داشته است.
هدف از سفر تمامعیار به دبی چه بود؟
این تصمیم در حالی گرفته شده که فعالیت شرکتهای تابعه این شرکت صنایع معدنی و فولادی هیچ ارتباط مستقیمی با صنعت ساختمان ندارند. برای مثال، این شرکت در حوزه تولید کنسانتره و گندله فعال است و دیگر زیر مجموعه آن نیز به تولید شمش فولادی مشغول است. تنها فعالیت ساختمانی این شرکت نیز محدود به یک پروژه متوقف در شمال کشور است. این در حالی است که همزمان دو نمایشگاه مهم و مرتبط با حوزه فعالیت این شرکتها، یعنی نمایشگاه متافو و کانمین، در داخل کشور برگزار شده بود و مدیران مذکور میتوانستند در این رویدادها حضور یابند. بنابراین هدف از این سفر تمامعیار چه بوده است؟ بهره مندی از نمایشگاهی بی ربط با حوزه فعالیت یا سفری برای چند روز سیاحت و گردش؟
سفری پرهزینه برای خرید؟
برخی ناظران معتقدند که این سفر پرهزینه نه به دلیل حضور در نمایشگاه، بلکه به بهانه بهره مندی از خریدهای بلک فرایدی بوده تا سوغاتیهای جذابی همراه با تخفیف برای بازگشت به خانه فراهم شود. چراکه ایام استفاده از تخفیفهای گسترده حراج معروف «بلک فرایدی» هم زمان با سفر این مدیران بود؛ بنابراین مراکز خرید دبی که در چنین روزهایی با ارائه تخفیفهای چشمگیر، به یکی از مقاصد جذاب برای خرید تبدیل میشوند، احتمالا اولویت نخست مدیران بورسی برای پرواز به دبی با تامین مالی از محلی پرابهام بوده است.
دستگاههای نظارتی چه خواهند کرد؟
ابهامات پیرامون استفاده از منابع سهامداران برای تامین مالی چنین سفرهایی، سؤالات جدی درباره اولویتبندیهای مدیریتی و شفافیت مالی چنین شرکتهای بورسی به دنبال دارد و انتظار میرود دستگاههای نظارتی از جمله سازمان بازرسی کشور، وزارت صمت و حراست ایمیدرو، به این موضوع ورود کرده و توضیحات مدیران مربوطه درباره ضرورت این سفر و ارتباط آن با مأموریت شرکتها را دریافت کنند.
این حواشی در حالی است که بازار سرمایه کشورمان نیازمند اعتمادسازی و شفافیت است. اما چنین اقداماتی میتواند آسیب جدی به اعتماد سهامداران وارد میکند و نیازمند برخورد قاطع و شفافسازی از سوی مراجع مسئول است.