اختصاصی سرانه؛
عابربانکها پول ندارند/ مردم لنگ پول نقد
به نظر میرسد با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، مشکلات دریافت پول نقد از عابربانکها درحال تکرار است و هر روز هم بر تعداد این عابربانکها و گلایه شهروندان افزوده میشود.

«میتونم با کارت واریز کنم؟
چرا از این بارکدهای پرداخت کرایه روی شیشه ندارید؟»
« خانم پول نقد بده!
آقا پول خرد بده تراول ۵۰ تومنی که خرد نیست!
کسی پول نقد داره کرایه این خانم رو هم حساب کنه و این خانم براش کارت به کارت کنه؟»
اگر مسافر سفرهای درون شهری باشید حتما هر روز یا خودتان درگیر این مکالمه با راننده هستید و یا شنونده این مکالمات بین مسافر و راننده.
ماجرا هم به آنجایی بازمیگردد که تاکسیرانها و رانندگان خودروهای مسافرکش پول نقد میخواهند و مسافران پول نقد ندارند. همین موضوع به بگومگویی بین مسافر و راننده تبدیل میشود که میتواند تمام روز هر دو را خراب کند. البته این درخواست مختص به رانندهها نمیشود و بسیاری از مغازهدارها و خرده فروشان سطح شهر هم پول نقد میخواهند.
به نظر میرسد با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، مشکلات دریافت پول نقد از عابربانکها درحال تکرار است و هر روز هم بر تعداد این عابربانکها و گلایه شهروندان افزوده میشود.
گزارشهای مردمی و مشاهدات نیز نشان میدهد برخی از ATM بانکها یا پول نقد ندارند و یا قادر به تامین مبلغ درخواستی مشتری نیستند.
تاریخ تکرار میشود؟
طی هفتههای گذشته مانند هر سال گلایههای مردمی از برداشت وجه نقد از دستگاههای خودپرداز افزایش یافته است. ساال گذشته هم این مشکل تکرار شد و حتی دامنه اعتراضات در فروردین 1402 موضوع را به جلسه شورای پول و اعتبار کشاند. در مقطع زمانی مورد نظر اکثر دستگاهها یا وجه نقد نداشتند یا تنها ایران چک داشتند و همین موضوع سبب بروز مشکل برای متقاضیان وجه نقد در ارقام خرد شده بود.
این مشکل آنقدر بالا گرفت که نیمههای فروردین احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت درباره چرایی عدم وجود اسکناس در دستگاههای عابربانک به بیان توضیحاتی پرداخت و تاکید کرد نظام پرداختی کشور جزو پیشرفتهترین نظامهای پرداختی برخط است و اکثر خدمات بانکی به صورت آنلاین انجام میشود و نیاز به حمل اسکناس و پول نقد بسیار ناچیز است. هرچند که بسیاری از شهروندان این نظر را قبول نداشته و نیاز به پول نقد به ویژه در ایام نوروز قابل کتمان نیست.
«با عرض پوزش دستگاه موقتا قطع میباشد»
«دستگاه در حال حاضر قادر به ارایه خدمات نیست»! تقریبا این نوشته پیام آشنایی برای همه مراجعه کنندگان به خودپردازهای بانکی است. اما گاهی بدبیاری میآوری و حتی اگر دستگاه سالم هم باشد بازهم با دست خالی از جلوی دستگاه ATM راهی پیدا کردن بانک دیگری میشوی.
سقف کوتاه برداشت از خودپردازها
علاوه بر موارد یاد شده یکی دیگر از مشکلات کوتاه بودن سقف برداشت از خودپردازهاست که دلایل متعددی برای آن عنوان میشود. گروهی معتقدند دولت این سقف را افزایش نمیدهد تا با افزایش تراکنشهای دیگر از جمله کارتخوانها، درآمدهای مالیاتی خود را افزایش دهد.در نقطه مقابل مدافعان این روند و بانکیها، عدم افزایش این سقف را عاملی برای ممانعت از سرعت گردش پول نقد و استهلاک اسکناس میدانند. محدود بودن ظرفیت دستگاههای خودپرداز نیز استدلال دیگری است که گاهی اوقات از سوی مدیران بانکی مطرح شده است. زیرا تعداد اسکناس محدودی در این دستگاهها جا میگیرد و با افزایش سقف برداشت از خودپردازها، موجودی اسکناس آنها زودتر از قبل به اتمام میرسد. این موضوع نه تنها مشکلات مردم برای برداشت از خودپرداز را تشدید میکند، بلکه هزینههای بیشتری برای شارژ کردن این دستگاهها را بر بانکها تحمیل میکند.
با اینهمه سالهاست که افزایش سقف برداشت از خودپردازها، مسئلهای حل نشدنی بین موافقان این موضوع و مسئولان بوده است. این سقف معمولا در بازه زمانی سفرهای اربعین و همچنین نوروز افزایش پیدا میکرد اما هنوز خبری از افزایش این سقف در نوروز سال ۱۴۰۳ نیست.
در برداشت وجه تعلل نکنید
حال اگر دستگاه سالم بود و قادر به پرداخت وجه مورد نظر شما هم بود؛ نباید هنگام برداشت وجه از خودپرداز تعلل کنید.
بر اساس قوانین موجود در شبکه بانکی کشور مسئولان خودپرداز بانکها موظف هستند دستگاههای ATM را به گونهای تنظیم کنند که در صورت تعلل در برداشت وجه دستگاه وجه را ضبط نماید. علاوه بر این برای کارتهای بانکی نیز چنین قوانینی حاکم است و در صورتی که تعلل در برداشت کارت هم صورت پذیرد دستگاه کارت را همراه وجه ضبط میکند. در این صورت برای بازگرداندن کارت و وجه ملزم به مراجعه حضوری به شعبه مورد نظر و ارائه کارت ملی هستید.
پس اگر با دستگاهی مواجه شدید که سالم است و پول هم دارد، در برداشت وجه و کارت بانکی تعلل نکنید.