قیمت طلا و سکه امروز - ۲ دی
بازار طلا و سکه در نخستین روز زمستان با نوسانات معناداری همراه بود. آیا این تغییرات نشان از آغاز موجی تازه در بازار دارد یا تنها واکنشهای کوتاهمدتی به عوامل اقتصادی است؟ اقتصادنیوز در این گزارش به این سوال پاسخ خواهد داد.
بازار طلا و سکه در نخستین روز زمستان با نوسانات معناداری همراه بود. آیا این تغییرات نشان از آغاز موجی تازه در بازار دارد یا تنها واکنشهای کوتاهمدتی به عوامل اقتصادی است؟ اقتصادنیوز در این گزارش به این سوال پاسخ خواهد داد.
بازار طلا و سکه معاملات امروز را در حالی آغاز میکند که در نخستین روز زمستان در سایه نوسانات دلار و طلای جهانی شاهد تغییرات معناداری در قیمتها بود. با وجود تعطیلی بازارهای جهانی، نرخ طلای جهانی در سطح ۲۶۲۳ دلار باقی ماند اما تحولات بازار داخلی به دلیل اثرپذیری مستقیم از نرخ دلار آزاد و حوالهای، سیاستهای پولی بانک مرکزی و انتظارات تورمی، نوسانی دنبال شد.
با این حال، نرخ طلای آبشده روز را با ۲۱ میلیون و ۲۱۹ هزار تومان آغاز کرد و در ادامه ابتدا به ۲۱ میلیون و ۲۸۰ هزار تومان رسید و در نهایت با ۲۱ میلیون و ۲۴۵ هزار تومان به کار خود پایان داد. هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز در این روز چهار میلیون و ۹۰۴ هزار تومان نرخگذاری شد.
معاملهگران معتقدند این نوسانات به دلیل حرکتهای نامنظم دلار در بازار آزاد و اثرگذاری نرخ جهانی طلا بود. همچنین بررسی اقتصادنیوز نشان میدهد که طلای آبشده طی بازههای ششماهه و نهماهه بیشترین بازدهی را در میان دیگر اقلام طلا داشته است؛ بهطوریکه بازدهی آن در بازه ششماهه به ۴۴.۹ درصد رسیده است.
از سوی دیگر، سکه امامی معاملات را با ۵۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان آغاز کرد، اما همسو با کاهش نرخ طلا و ارز، به ۵۳ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان عقبنشینی کرد. کاهش حباب سکه امامی که به شش میلیون و ۶۰۰ هزار تومان رسید (کاهشی معادل ۱۴ درصد)، نشاندهنده کاهش انتظارات تورمی در این بخش از بازار است.
نیمسکه نیز با ۲۸ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان و ربعسکه با ۱۷ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان معامله شدند و سکه گرمی بدون تغییر در هشت میلیون و ۵۰۰ هزار تومان باقی ماند. با این حال، کاهش حباب اقلام کوچکتر مانند ربعسکه و سکه گرمی در بازه زمانی نهماهه باعث شده تا این اقلام بازدهی کمتری نسبت به دلار و طلای آبشده ثبت کنند.
تحلیلگران معتقدند بازار طلا و سکه تحت تأثیر چندین عامل کلیدی قرار دارد که هر یک با تغییرات خود میتوانند روند قیمتها را شکل دهند. نوسانات نرخ دلار در بازار آزاد و معاملات حوالهای، بهویژه در سایه سیاستهای مدیریت ارزی بانک مرکزی، از اصلیترین عوامل تعیینکننده نرخ در بازار داخلی است. همچنین، نرخ طلای جهانی که تحت تأثیر تصمیمات فدرال رزرو امریکا درباره نرخ بهره و سیاستهای پولی قرار دارد، بهطور مستقیم بر بازار طلا و سکه ایران اثر میگذارد.
از سوی دیگر، انتظارات تورمی ناشی از اخبار و تحولات سیاسی و اقتصادی، محرک مهمی در تغییر تقاضای سرمایهگذاری در طلا بهعنوان دارایی امن است. سیاستهای کنترل نقدینگی و عرضه سکه، بهویژه ربعسکه توسط بانک مرکزی، عاملی تأثیرگذار در کاهش سرعت رشد قیمتها و مدیریت تقاضای سفتهبازی در بازار بوده است.
در کنار این موارد، تحولات سیاسی و ژئوپلیتیک داخلی و منطقهای با افزایش ریسکهای سیستماتیک، انتظارات تورمی را تشدید کرده و سرمایهگذاران را به سمت داراییهای امن سوق میدهد. همچنین، تغییرات در حباب قیمتی سکه و طلا که بیانگر تفاوت میان ارزش ذاتی و نرخ بازاری است، به عنوان یک شاخص روانی در بازار عمل میکند و با تغییرات خود میتواند تقاضا و عرضه را متأثر سازد.
در مجموع، ترکیب این عوامل در کنار تحرکات اقتصادی و سیگنالهای سیاستگذاری داخلی و خارجی، مسیر بازار طلا و سکه را مشخص میکند و به نوسانات این بازار شدت میبخشد.
از سوی دیگر، بررسیها از بازدهیها نشان میدهد که در بازه ششماهه، طلای آبشده با بازدهی ۴۴.۹ درصد و طلای جهانی با ۱۲.۵ درصد رشد، بهترین عملکرد را داشتهاند. در بازه نهماهه نیز طلای جهانی رشد ۲۱.۵ درصدی ثبت کرد که بهواسطه آن، طلای آبشده بازدهی بیشتری نسبت به دلار و دیگر اقلام طلا داشته است. در مقابل، کاهش حباب ربعسکه و سکه گرمی باعث شده تا این اقلام بازدهی کمتری را نشان دهند.
اخبار و تحولات اخیر نشان میدهد که کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو امریکا به میزان ۰.۲۵ درصد، همراه با پیشبینی کاهش محدودتر نرخهای بهره در سال آینده، یک سطح حمایتی برای نرخ جهانی طلا ایجاد کرده و این فلز گرانبها را در برابر فشارهای نزولی مقاومتر کرده است.
با این همه، پیگیری اقتصادنیوز از تکنیکالیستها نیز حکایت از آن دارد که نرخ طلای آبشده در صورت افت، به سطح ۲۱ میلیون و ۵۰ هزار تومان خواهد رسید. این سطح حمایتی بر اساس تقاضای داخلی و شرایط اقتصادی موجود، به عنوان یک نقطه تقویت برای نرخ طلا شناخته میشود. در صورت ادامه روند صعودی، نرخ طلای آبشده به ۲۱ میلیون و ۵۵۰ هزار تومان خواهد رسید و این سطح مقاومتی به دلیل نوسانات نرخ دلار و تقاضای بیشتر برای طلا در بازار داخلی، میتواند مانع از رشد بیشتر نرخ شود.
همچنین اگر نرخ طلای جهانی از سطح فعلی خود بالاتر رود یا در مقابل دلار نوسانات کاهشی نداشته باشد، این سطوح حمایتی و مقاومتی حفظ خواهند شد.
معامله گران فنی نیز بر این باورند که سکه امامی به تبع نوسانات در بازار ارز و طلا، تحت تاثیر افزایش یا کاهش نرخ دلار و تقاضای فصلی قرار دارد و در کوتاهمدت در این سطوح نوسان خواهد داشت. به عقیده این گروه اگر نرخ سکه امامی به طور ناگهانی کاهش یابد، به سطح ۵۳ میلیون تومان خواهد رسید و این سطح حمایتی از آنجا که به عنوان سطح تقاضای بالای بازار شناخته میشود، میتواند موجب برگشت نرخ از روند نزولی شود. در صورتی که روند صعودی ادامه یابد و تقاضا در بازار سکه امامی افزایش داشته باشد، پیشبینی میشود نرخ سکه به کانال ۵۵ میلیون تومان برسد. این سطح مقاومتی با توجه به فشار تقاضای بالا در بازار، به عنوان یک نقطه مانع برای حرکت بیشتر نرخ به سمت بالا عمل خواهد کرد.
با توجه به شرایط کنونی بازار ارز و تقاضای بالا، انتظار میرود که نوسانات نرخ طلا و سکه در روزهای آینده ادامه یابد. نرخ طلا با توجه به شرایط بازار جهانی و همچنین تأثیر تحولات سیاسی و اقتصادی داخلی، میتواند تحت تأثیر قرار گیرد. همچنین افزایش نرخ دلار در کنار کاهش عرضه ارز در سامانههای رسمی، باعث ایجاد فشار افزایشی بر قیمتها خواهد شد.