سرآمد انتخاب هوشمندانه

سیاست‌گذاران عزمی برای اصلاح ندارند

ریسک سرمایه‌گذاری در ایران بالاست، شاخص آزادی اقتصادی کشور نیز در دهه‌های اخیر روند نزولی داشته است. در چنین شرایطی، کسب‌وکارها و صنایع محدودی می‌توانند در مسیر موفقیت گام بردارند. با این‌وجود در دوره‌هایی شاهد بهبود عملکرد در حوزه‌هایی از اقتصاد ایران بوده‌ایم. ماهنامه سرانه برای بررسی یکی از همین دوره‌های موفقیت با مهدی کرباسیان، رئیس اسبق هیات عامل ایمیدرو گفت‌وگو کرده‌است.

سیاست‌گذاران عزمی برای اصلاح ندارند

مهدی کرباسیان را می‌توان از مدیرانی دانست که در شرایط تحریم هم عملکرد مثبتی در جذب سرمایه خارجی و ادامه حیات واحدهای صنعتی-معدنی داشته و در کارنامه کاری خود قائم مقامی وزارت امور اقتصادی و دارایی، تامین اجتماعی، رئیس کل گمرک و بنیان‌گذاری شستا را یدک می‌کشد.

کرباسیان در گفت‌وگو با سرانه جذب سرمایه خارجی را یکی از الزامات تحقق توسعه در ایران خواند و گفت: باید اعتراف کرد که در طول بیش از ۴۰ سال گذشته، جذب سرمایه خارجی جزو سیاست‌ها و خواست‌های تصمیم‌گیران جمهوری اسلامی نبوده است.

در ادامه بخش‌هایی از گفت‌وگو با رئیس اسبق هیات عامل ایمیدرو را می‌خوانید.

با توجه به رتبه‌های نه‌چندان امیدوارکننده ایران در حوزه ریسک سرمایه‌گذاری و آزادی اقتصادی، جذب سرمایه‌گذار خارجی به کشور یا تأمین مالی برای اجرای پروژه‌های مختلف با تکیه‌بر منابع خارجی را چه میزان ممکن می‌دانید؟

جذب سرمایه و منابع خارجی به ایران، یکی از الزاماتی است که توسعه را در ایران شدنی می‌کند. با این‌وجود باید اعتراف کرد که در طول بیش از ۴۰ سال گذشته، جذب سرمایه خارجی جزو سیاست‌ها و خواست‌های تصمیم‌گیران جمهوری اسلامی نبوده است. البته شعار جذب سرمایه خارجی می‌دهند، اما تنها به شعار بسنده می‌کنند و در عمل هیچ عزمی برای تحقق این شعار وجود ندارد، چراکه تصمیم‌گیران یا حاکمیت از اساس اعتقادی به حضور سرمایه‌گذاران خارجی در کشور ندارند.

در دوره‌‌ای که برجام شکل گرفت و تعاملات ایران در سطح بین‌المللی تا حدودی بهبود یافت، از فاینانس به‌عنوان راهکاری در راستای تأمین مالی پروژه‌های مختلف استفاده شد، اما در سال‌های اخیر عملا حضور سرمایه خارجی با هر عنوانی در کشور، متوقف‌ شده است.

منابع مالی ایران محدود بوده و در سال‌های اخیر، به‌شدت محدودتر شده است. در چنین شرایطی، عملا امکان دستیابی به رشد اقتصادی قابل‌توجه در کشور وجود ندارد. رشد ۸ درصدی اقتصادی بدون تزریق منابع خارجی و همچنین بهره‌مندی از تکنولوژی روز دنیا و برقراری تعامل تجاری با جهان، ممکن نیست. در واقع چنین هدف‌گذاری‌هایی به شوخی شباهت بیشتری دارند تا تدوین برنامه.

مهم‌ترین ریسکی که عملکرد فعالان اقتصادی را در کشور تحت‌تاثیر منفی قرار می‌دهد، چیست؟ اولویت ریسک‌زدایی از اقتصاد را در موقعیت کنونی چه می‌دانید؟

نبود تعامل با دنیا و شرایط بی‌ثبات برای جذب سرمایه، مهم‌ترین چالشی است که روند توسعه اقتصادی را در کشور مختل می‌کند. اصلاح نگاه کلی به فرآیند جذب سرمایه، مهم‌ترین اولویت برای بهبود اقتصاد ایران است.

کرباسیان در ادامه این گفت‌وگو به دلایل موفقیت در جذب سرمایه‌گذاری خارجی و بقای فعالیت‌های اقتصادی در دوران سکانداری ایمیدرو پرداخته و مهم‌ترین عامل ماندگاری و توسعه فعالان و فعالیت‌های اقتصادی را بهره‌مندی از تکنولوژی روز دنیا و برقراری تعامل تجاری با جهان می‌داند.

گفت‌وگوی کامل مهدی کرباسیان، رئیس اسبق هیات عامل ایمیدرو را در ماهنامه سرانه بخوانید.

ارسال نظر