پا جای پای بزرگان کسبوکار
اصطلاح کارآفرینی (Entrepreneurship) از واژه فرانسوی enterprendre گرفته شده و به معنای روشی برای کسب درآمد، خلق ارزش و تولید ثروت است. برای نخستینبار کانتیلون اقتصاددان در سال ۱۷۳۲ کلمه کارآفرین را برای فردی به کار برد که محصولات تولید دیگران را خریداری میکرد و پس از اضافه کردن ارزشی به آن، محصول را با نرخ بیشتری میفروخت. بعدها تعاریف دیگری برای این اصطلاح مطرح شد، اما در مجموع، کارآفرین فردی است که منابع، نیروی کار، مواد و سایر داراییها را باهم ترکیب میکند تا کالایی با ارزش بیشتر از قبل را تولید کند. او همچنین کسی است که تحولات، نوآوری و نظم جدیدی را ایجاد میکند. بدون شک، پشتسر الگوهای موفق کسبوکار، کارآفرینانی با نگاه بدون تعصب به ریسک ایستادهاند که با خلق و اجرای استراتژیهای نوآورانه موفق به بقا و توسعه برند خود شدهاند.

شاید استفاده از تجربه راه رفته آنها، مسیر شما برای دستیابی به موفقیت را کوتاهتر کند. و حالا با استرتژیهای چند نمونه از کسبوکارهای موفق آشنا شوید.
استراتژی محصولات سفارشی
شرکت نایک با فراهم کردن یک بستر آنلاین این امکان را به مشتریان خود میدهد تا بدون حضور فیزیکی در فروشگاه، کفش موردعلاقه خود را از طریق پلتفرم Nike ID طراحی کنند و این نشان دهنده احترام به علایق و سلیقه مشتری است. نایک با قرار دادن قدرت طراحی بهدست مصرفکننده، قادر به ارائه محصولات سفارشی متناسب با ترجیحات و سبکهای مختلف فرهنگی است.

طعم محلی را با مکدونالد بچشید
همه میدانیم که مکدونالد یک برند جهانی موفق است. مکدونالد ضمن حفظ برند تجاری اصلی خود، تلاشهای بازاریابی کلانی را انجام میدهد. مکدونالد به معنای واقعی کلمه، طعم محلی را در کشورهای مختلف با موارد منوی خاص منطقه ایجاد میکند. و این یعنی همان انعطافپذیری که در ویژگیهای کسبوکارهای موفق از آن یاد کردیم. ساندویچ نان تخت مکدونالد از سال ۲۰۰۳ وارد رستورانهای زنجیرهای این برند در خاورمیانه شد و پس از آن ماکارونیها هم به منو غذاهای فرانسوی مکدونالد اضافه شد.

اوبر؛ از نوآوری تا کرایه منصفانه
موفقیت اوبر، یکی از بزرگترین شرکتهای خدمات اشتراکگذاری خودرو در جهان، به عوامل متعددی برمیگردد. در زیر، چند دلیل برجسته برای موفقیت اوبر را بررسی خواهیم کرد:
۱. نوآوری و تکنولوژی: اوبر با استفاده از فناوری هوشمند و نرمافزارهای پیشرفته، به شکلی نوآورانه راهی برای ارتباط بین مسافران و رانندگان فراهم کرد. اپلیکیشن اوبر این امکان را به کاربران میدهد تا درخواست سفرهای خود را در هر زمان و مکانی ثبت کنند و با رانندگان در تماس باشند. این نوآوری و تکنولوژی باعث سهولت و راحتی بیشتر در استفاده از خدمات اوبر شده است.
۲. تجربه کاربری ممتاز: اوبر تمرکز قوی بر تجربه کاربری دارد. از زمان ثبت درخواست تا پایان سفر، کاربران با تجربهای ساده، مطمئن و راحت روبهرو میشوند. این شامل امکاناتی مانند پرداخت الکترونیکی، امتیازدهی رانندگان و نظارت بر کیفیت سفر است. توجه به جزییات و تجربه کاربری ممتاز، به اوبر کمک میکند تا بازار را به خود اختصاص دهد.
۳. ارتباطات و شبکهسازی: با بهرهگیری از شبکهسازی اجتماعی بین کاربران و استفاده از نظام امتیازدهی، اوبر توانسته یک جامعه پویا و متشکل از رانندگان و مسافران را ایجاد کند. رضایت کاربران و ارتباطات مثبت باعث گسترش شبکه اوبر و افزایش تعداد کاربران شده است.
۴. مزیت رقابتی در قیمت: اوبر معمولاً تنوعی از خدمات با قیمتهای متنوع ارائه میدهد؛ از جمله خودروهای اقتصادی تا خودروهای لوکس. این مزیت رقابتی در قیمت، باعث جذب مسافران با تمام سطوح درآمدی میشود و به اوبر کمک میکند تا بازار را تسخیر کند.
۵. گسترش جهانی: اوبر با استراتژی گسترش جهانی خود، به سرعت وارد بازارهای جدید شده و توانسته در بازار رقابتی را در بسیاری از کشورها موفق شود.

پیشران در مسیر توسعه
موفقیت شرکت تسلا، یکی از پیشروان صنعت خودروهای الکتریکی و تکنولوژی باتری، به عوامل گوناگونی برمیگردد که مهمترین آنها عبارتند از:
۱. نوآوری و تکنولوژی: تسلا با بهرهگیری از تکنولوژی پیشرفته و نوآورانه، تولید خودروهای الکتریکی با عملکرد بالا و طراحی جذاب را توسعه داد. آنها از باتریهای لیتیوم-یون قدرتمند استفاده میکنند که به خودروهایشان برد و عملکرد قابل قبولی میدهد. همچنین، تسلا راهحلهای هوشمندانهای را در زمینه شارژ خودروها و مدیریت انرژی برق ارائه میدهد.
۲. عملکرد و قابلیت رانندگی: خودروهای تسلا به لحاظ عملکرد و قابلیت رانندگی مورد تحسین قرار گرفتهاند. این خودروها دارای شتاب قوی، کنترل فنی برتر و قابلیت رفتار آسان در جادههای مختلف هستند. خودروهای تسلا تجهیزات ایمنی و فناوریهای هوشمند رانندگی مانند سیستمهای خودران و هدایت خودکار را نیز دارند.
۳. ارزش افزوده برای مشتریان: تسلا با عرضه خودروهای الکتریکی با طراحی زیبا، امکانات پیشرفته و تجربه کاربری متمایز، ارزشافزوده برای مشتریان خود ایجاد کرده است. این شامل امکاناتی مانند نمایشگرهای لمسی بزرگ، سیستم اطلاعات و سرگرمی متصل به اینترنت، بهروزرسانیهای نرمافزاری از راه دور و شبکه شارژ سریع میشود. تسلا خدمات پس از فروش خوبی نیز به مشتریان خود ارائه میدهد.
۴. زیرساخت شارژ و شبکهسازی: تسلا برای حمایت از خودروهای الکتریکی خود، شبکهسازی گستردهای در زمینه شارژ خودروها ایجاد کرده است. آنها ایستگاههای شارژ سریع خود را در سراسر جهان ایجاد و شبکههای شارژ خانگی را نیز ترویج میکنند. این شبکهسازی گسترده و زیرساخت شارژ قوی، نگرانیهای مربوط به محدودیت باتری را برطرف کرده و به مشتریان اطمینان میدهد که میتوانند خودروهایشان را به آسانی و با اطمینان شارژ کنند.
۵. رهبری الون ماسک: فرمانروایی الون ماسک، موسس و مدیرعامل تسلا، نقش مهمی در موفقیت شرکت داشته است. او با ارائه یک چشمانداز بلندمدت، خلاقیت بیاندازه و تمرکز بر نوآوری، تسلا را به یکی از برترین شرکتهای خودروسازی جهان تبدیل کرده است. ماسک همچنین توانسته با جذب سرمایهگذاریهای بزرگ، تسلا را در مسیر توسعه و گسترش قرار دهد.

SWOT کوکاکولا را کوکاکولا کرد
کوکاکولا یک نمونه عالی از یک برند تجاری است که از تلاشهای بازاریابی بینالمللی استفاده میکند. کوکاکولا با وجود اینکه یک شرکت بزرگ است، اما بر برنامهریزی در جوامع کوچک تمرکز میکند و زمان و هزینه زیادی را در کارهای خیرخواهانه در مقیاس کوچک میگذارد که به نحوی سرمایهگذاری محسوب میشود. پس هدفگذاری کوتاهمدت و بازاریابی عالی از جمله عوامل موفقیت کوکاکولاست.

بهعنوان مثال، در مصر، کوکاکولا ۶۵۰ تأسیسات آب تمیز در روستای بنی سوئف احداث کرده و وعدههای غذایی ماه رمضان را برای کودکان در بخشهایی از خاورمیانه تامین میکند. در هند، این برند از طرح پشتیبانی از «مدرسه من» برای بهبود امکانات در مدارس محلی حمایت میکند.
بدون شک روزی که جان پمبرتون داروساز، نوشیدنی دارویی تهیه شده از برگ گیاه کوکا و دانههای گیاه کولا را اختراع کرد هرگز نمیدانست این دارو روزی به پرطرفدارترین نوشیدنی جهان تبدیل میشود. کوکاکولا فعالیت خود را در سال ۱۸۸۶ آغاز کرد. دکتر پمبرتون نوشیدنی خود را با آب گازدار ترکیب کرد و با تایید کارکنان آزمایشگاه داروسازی، تولید و فروش این نوشیدنی آغاز شد. نام کوکاکولا هم میراث فرانک رابینسون، دفتردار آقای پمبرتون است.
صنعت امریکا برند تجاری کوکاکولا را از سال ۱۸۹۳ به رسمیت شناخت و امروز در جایگاه سومین نام تجاری با ارزش جهان قرار گرفته است. امروزه حدود ۱.۹ میلیارد بطری نوشابه کوکاکولا در بیش از ۲۰۰ کشور تولید و توزیع میشود و ارزش این برند به ۸۳.۸ میلیارد دلار رسیده است.
در سال ۲۰۱۵، یک شرکت مستقل با تحلیل SWOT به ارزیابی شرایط روز کوکاکولا پرداخت تا با شناسایی نقاط قوت و ضعف، فرصتها و تهدیدها نقشه راه آینده را ترسیم کند. براساس نتایج این ارزیابی، ارزش نام تجاری، شبکه توزیع گسترده و فرصت حضور در بازارهای نوظهور از نقاط قوت این برند به شمار میآید. همچنین نوسانات ارزی، افزایش علاقه عمومی به نوشیدنیهای سالم و بازار رقابتی با تولیدات نوشیدنی سالم نیز از نقاط ضعفها و تهدیدات این برند بهشمار میروند.
طبق پیشبینی SWOT این برند به گزینه مناسبی برای سرمایهگذاران محافظه کار تبدیل شده و جایگاه نوشیدنی برتر جان را از آن خود خواهد کرد. پنج سال بعد، نتایج تحلیل SWOT اثبات شد، کوکاکولا ششمین برند قدرتمند جهان (آن زمان) شد و روند افزایش ارزش سهام کوکاکولا همچنان ادامه دارد. تحلیلگران بازار معتقدند تبلیغات خلاقانه و گسترده از مهمترین عوامل موفقیت این برند است.