سرآمد انتخاب هوشمندانه

ترکش‌های جدید تعرفه‌های ترامپ

اقدام شرکت‌ها در افزایش واردات کالا قبل از اجرایی شدن تعرفه‌های گسترده دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، باعث شد کسری تجاری این شرکت در مارس، به بالاترین حد خود صعود کند.

ترکش‌های جدید تعرفه‌های ترامپ

تعرفه‌های تجاری سنگین ترامپ، برای اولین‌ بار در سه سال گذشته تولید ناخالص داخلی آمریکا در سه ماهه اول را به محدوده منفی کشاند. گزارش وزارت بازرگانی آمریکا نشان داد که این کشور مقدار بی‌سابقه‌ای کالا از ۱۰ کشور، از جمله مکزیک و ویتنام، وارد کرده است. با این حال، واردات از چین، کمترین میزان در پنج سال گذشته بود و می‌تواند اُفت بیشتری داشته باشد زیرا ترامپ تعرفه گمرکی بر کالاهای چینی را به میزان سرسام‌آور ۱۴۵ درصد افزایش داده است.

گزارش‌هایی از کاهش چشمگیر محموله‌های چینی وجود دارد. در حالی که تعرفه‌های متقابل با اکثر شرکای تجاری آمریکا به مدت ۹۰ روز تعلیق شد، تعرفه بر کالاهای چینی در اوایل آوریل به اجرا درآمد و باعث جنگ تجاری با پکن شد. اقتصاددانان انتظار دارند که واردات در ماه آوریل همچنان ادامه داشته باشد.

دفتر تحلیل اقتصادی وزارت بازرگانی آمریکا اعلام کرد که کسری تجاری در مارس، با ۱۴ درصد افزایش، به ۱۴۰.۵ میلیارد دلار رسید که بالاتر از  رقم ۱۳۷ میلیارد دلار پیش‌بینی شده توسط اقتصاددانان در نظرسنجی رویترز بود.

واردات با ۴.۴ درصد افزایش، به رکورد بی‌سابقه ۴۱۹ میلیارد دلار رسید. واردات کالا با ۵.۴ درصد افزایش، به رکورد ۳۴۶.۸ میلیارد دلار رسید. جهش ۲۲.۵ میلیارد دلاری واردات کالاهای مصرفی به رکورد بی‌سابقه‌ای که عمدتاً از محصولات دارویی ایرلند تشکیل شده بود، در افزایش واردات تاثیر داشت. ترامپ متعهد شده است که بر کالاهای دارویی تعرفه وضع کند.

واردات کالاهای سرمایه‌ای با ۳.۷ میلیارد دلار افزایش، به رکورد بی‌سابقه‌ای رسید که نشان‌دهنده افزایش قابل توجه لوازم جانبی رایانه است. واردات وسایل نقلیه، قطعات و موتورهای خودرو ۲.۶ میلیارد دلار افزایش یافت.

اقتصاددانان گفتند که این داده‌ها نشان‌دهنده فرار سرمایه از دلار آمریکاست، زیرا سیاست تعرفه‌ای دائماً در حال تغییر کاخ سفید، سرمایه‌گذاران را وحشت‌زده کرده است.

صادرات آمریکا در مارس، اندکی افزایش یافت و با ۰.۲ درصد افزایش، به ۲۷۸.۵ میلیارد دلار رسید که این رقم نیز رکورد بالایی محسوب می‌شود. صادرات کالا با ۰.۷ درصد افزایش، به ۱۸۳.۲ میلیارد دلار رسید که بالاترین سطح از ژوئیه ۲۰۲۲ است. این افزایش به دلیل افزایش ۲.۲ میلیارد دلاری صادرات لوازم و مواد صنعتی بود.

صادرات خودرو، قطعات و موتورها ۱.۲ میلیارد دلار افزایش یافت. اما صادرات کالاهای سرمایه‌ای ۱.۵ میلیارد دلار کاهش یافت. کسری تجارت کالا در ماه مارس با ۱۱.۲ درصد افزایش به رکورد ۱۶۳.۵ میلیارد دلار رسید.

دولت آمریکا هفته گذشته گزارش داد که کسری تجاری در سه ماهه گذشته ۴.۸۳ درصد از تولید ناخالص داخلی را کاهش داده است که منجر به رشد منفی اقتصاد با نرخ سالانه ۰.۳ درصد شده است که اولین کاهش از سه ماهه اول ۲۰۲۲ است.

ترامپ این تعرفه‌ها را ابزاری برای افزایش درآمد به منظور جبران کاهش مالیات وعده داده شده خود و احیای پایگاه صنعتی آمریکا می‌داند. اقتصاددانان انتظار دارند که سیل واردات تا ماه مه کاهش یابد  که می‌تواند به بهبود تولید ناخالص داخلی در سه ماهه دوم کمک کند. با این حال، اقتصاددانان با توجه به تحریم کالا و سفرهای آمریکا از سوی سایر کشورها، هشدار دادند تاثیر کاهش واردات می‌تواند با کاهش صادرات محدود شود.

عجله برای دور زدن تعرفه‌ها باعث شد واردات از مکزیک، بریتانیا، ایرلند، هلند، بلژیک، فرانسه، آلمان، ایتالیا، هند و ویتنام به بالاترین حد خود برسد. اما واردات از چین، به پایین‌ترین حد خود از مارس ۲۰۲۰ و اوج گیری بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ رسید.

کسری تجاری فصلی با چین از ۲۶.۶ میلیارد دلار در ماه فوریه، به ۲۴.۸ میلیارد دلار کاهش یافت. کسری تجارت با کانادا نیز از ۷.۴ میلیارد دلار در فوریه، به ۴.۹ میلیارد دلار کاهش یافت. شکاف تجاری با مکزیک تغییر چندانی نکرد، در حالی که مازاد با بریتانیا کاهش یافت.

طبق گزارش رویترز، «ورونیکا کلارک»، اقتصاددان سیتی‌گروپ، گفت: واردات از اتحادیه اروپا به‌ ویژه از ایرلند، در مارس، قابل توجه بود و ممکن است در آوریل کاهش یابد. اما اگر اتفاق خاصی بیفتد، واردات از برخی کشورهای آسیایی ممکن است افزایش بیشتری داشته باشد زیرا تعرفه‌های ۴۰ تا ۵۰ درصدی تا ژوئیه به تعویق افتاده است.

منبع : ايسنا
ارسال نظر