سرآمد انتخاب هوشمندانه

توافق ایران و آمریکا حال این کشورها را بد می‌کند!

عدم دستیابی به توافق میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا، به‌ویژه در حوزه مسائل هسته‌ای و رفع تحریم‌ها، می‌تواند به‌صورت مستقیم یا غیرمستقیم، منافع برخی کشورها را تأمین کند.

توافق ایران و آمریکا حال این کشورها را بد می‌کند!

این کشورها با توجه به اهداف استراتژیک، رقابت‌های منطقه‌ای یا منافع اقتصادی خاص خود، از تداوم وضعیت تنش‌آلود میان تهران و واشینگتن بهره‌مند می‌شوند.

. رژیم صهیونیستی (اسرائیل)

  • منافع: اسرائیل به‌عنوان یکی از منتقدان جدی توافق هسته‌ای، معتقد است هرگونه کاهش فشار بر ایران، تهدیدی برای امنیت ملی آن تلقی می‌شود. در نتیجه، حفظ وضعیت فعلی به‌منزله استمرار فشار سیاسی، امنیتی و اقتصادی بر ایران، به نفع این رژیم است.

۲. عربستان سعودی و برخی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس

  • منافع: رقابت تاریخی و استراتژیک با ایران در حوزه‌های سیاسی، اقتصادی و مذهبی باعث شده برخی کشورهای عربی، از عدم احیای برجام یا توافق جدید استقبال کنند؛ زیرا این موضوع به محدودسازی نفوذ منطقه‌ای ایران به‌ویژه در یمن، لبنان، سوریه و عراق کمک می‌کند.

۳. روسیه

  • منافع: روسیه که روابط نزدیکی با ایران دارد، ممکن است از نزدیکی بیش‌ازحد ایران به غرب متضرر شود. از منظر اقتصادی نیز، ادامه تحریم‌ها علیه ایران، از بازگشت رقیب نفتی به بازار جهانی جلوگیری کرده و به حفظ سهم بازار روسیه کمک می‌کند.

۴. چین

  • منافع: اگرچه چین شریک اقتصادی مهم ایران است، اما تحریم‌ها باعث می‌شود ایران نفت خود را با تخفیف به چین بفروشد. همچنین در غیاب ایران در بازار رسمی جهانی، چین امتیازات اقتصادی و سیاسی بیشتری در تعامل با ایران کسب می‌کند.

۵. برخی صادرکنندگان نفت نظیر عراق، کویت، امارات متحده عربی و ونزوئلا

  • منافع: بازگشت کامل ایران به بازار جهانی نفت، موجب افزایش عرضه و احتمالاً کاهش قیمت‌ها خواهد شد. بنابراین، تداوم محدودیت‌های صادراتی ایران به نفع سایر صادرکنندگان نفت است.

۶. ترکیه (به‌صورت نسبی)

  • منافع: ترکیه نیز ممکن است از عدم توافق بهره‌مند شود، زیرا این وضعیت می‌تواند باعث تضعیف رقیب ژئوپلیتیکی آن در منطقه شود. همچنین، محدود شدن حضور اقتصادی ایران، فرصت‌هایی برای گسترش نفوذ ترکیه در منطقه ایجاد می‌کند.

نتیجه‌گیری

در مجموع، عدم توافق ایران و آمریکا برای کشورهایی که با ایران در رقابت ژئوپلیتیکی، اقتصادی یا امنیتی هستند، یک فرصت راهبردی محسوب می‌شود. این کشورها، بسته به منافع خاص خود، از تداوم فشارهای اقتصادی و سیاسی بر جمهوری اسلامی ایران منتفع می‌شوند.

 

ارسال نظر