سبزی پلو با ماهی میلیونی شد!
از آنجایی که سبزی پلو با ماهی یکی از غذاهای سنتی شب سال نو محسوب میشود، بنابراین هزینه پخت این غذای سنتی هم با توجه به افزایش نرخ تورم و... اهمیت پیدا میکند. اما هزینه پخت سبزی پلو با ماهی شب عید در آستانه نوروز ۱۴۰۴ چقدر است؟
سرانه تی وی

حالا دیگر خبری از «بوی تند ماهی دودی وسط سفره نو» نیست و جز رخنه گرانی و تورم بر سنتهای ایرانی، بوی دیگری به مشام نمیرسد. با افزایش نرخ اقلام خوراکی در سالهای اخیر، تهیه غذاهای سنتی ایرانی همچون سبزی پلو با ماهی که در شبهای عید پخته میشود، دیگر همانند گذشته ساده و مقرون بهصرفه نیست.
نوسانات نرخ برنج، انواع سبزی و ماهی، بسیاری از خانوادهها را در خرید مواد اولیه و مدیریت هزینهها با چالش مواجه کرده است. در چنین شرایطی، این پرسش ایجاد میشود که پخت سبزیپلو با ماهی شب عید در نوروز ۱۴۰۴ چقدر هزینه دارد؟
هزینه میلیونی پخت سبزی پلو با ماهی
بررسی فروشگاههای اینترنتی حاکی از آن است که اگر شهروندان ایرانی بخواهند به سنتهای ایرانی پایبند بمانند و این غذای سنتی را برای سفرههای عید خود تدارک ببینند، باید بیش از یک میلیون تومان هزینه کنند. چراکه درحالحاضر هزینه خرید هر کیلو برنج ایرانی در محدوده ۲۰۰ هزار تومان قرار دارد.
ماهی قزلآلا بهعنوان اصلیترین ماده این غذای سنتی، با نرخ ۴۵۵ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم در اختیار مصرفکننده قرار میگیرد. سبزی پلویی و پیاز که جزو جداییناپذیر این غذای محبوب محسوب میشوند، به ترتیب ۶۰ هزار تومان و ۴۳ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش میرسند.
همچنین برای پخت این غذا روغن مایع هم یکی از اقلام ضروری به شمار میرود که درحالحاضر یک روغن ۹۰۰ میلی لیتری نیمه جامد با نرخ ۹۰ هزار تومان در فروشگاههای سطح شهر عرضه میشود. علاوه بر این، هر کیلو لیموترش سنگی هم بهعنوان چاشنی این غذا، ۱۱۵ هزار تومان قیمتگذاری شده است.
در این غذا انواع ادویه، سیر و … استفاده میشود که باید برای تهیه این اقلام حداقل ۱۰۰ هزار تومان در نظر گرفت. بنابراین باید برای پخت این غذا یک میلیون و ۶۳ هزار تومان هزینه کرد.
رشد نجومی قیمتها به سبزی پلو با ماهی رسید
بررسی و مقایسه قیمتها نسبت به سال قبل نشان میدهد که نرخ مواد اولیه پخت سبزی پلو با ماهی افزایش چشمگیری داشته است. به طور مثال، نرخ برنج سال گذشته ۹۰ هزار تومان بود که طی یک سال اخیر بین ۶۷ تا ۱۲۲ درصد رشد داشته است.
همچنین نرخ ماهی قزلآلا هم ۹۸ درصد افزایش داشته است. نرخ این محصول سال گذشته در محدوده ۲۳۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم قرار داشت. علاوه بر این، سال گذشته هر کیلو پیاز با نرخ ۲۰ هزار تومان به فروش میرسید که درحالحاضر قیمتها نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲، رشد ۱۱۵ درصدی را به ثبت رسانده است.
علاوه بر این، نرخ روغن نیمه جامد ۹۰۰ میلیلیتری هم با رشد ۹ درصدی همراه بوده، چراکه سال گذشته این محصول با نرخ ۸۳ هزار تومان در بازار عرضه میشد.
سبزی پلویی هم سال گذشته با نرخ ۳۵ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم در میادین میوه ترهبار به فروش میرسید که امروز با ۷۱ درصد افزایش نرخ در اختیار مصرفکنندگان قرار میگیرد.
چه عواملی در تعیین نرخ مواد اولیه نقش دارند؟
افزایش هزینه مواد اولیه سبزی پلو با ماهی تحت تأثیر عوامل متعددی قرار دارد. تورم عمومی در کشور باعث شده تا هزینه حملونقل، تولید و توزیع افزایش یابد که این امر به طور مستقیم بر نرخ نهایی برنج، سبزی، ماهی، روغن و … تأثیر گذاشته است. نوسانات نرخ ارز بر نرخ نهادههای وارداتی کشاورزی و خوراک دام اثرگذار بوده و هزینه تولید بسیاری از کالاها را افزایش داده است. علاوه بر این، تغییرات اقلیمی، خشکسالی و کاهش سطح زیر کشت هم باعث رشد نرخ محصولاتی نظیر برنج و سبزی شده است.
در بخش محصولات دریایی هم رشد هزینههای صید، پرورش و حملونقل نسبت به سال ۱۴۰۲ و کاهش عرضه در برخی مقاطع به عواملی برای افزایش نرخ تبدیل شدهاند. همچنین در این میان نباید نقش واسطهها و دلالان را این افزایش نرخ بیتأثیر دانست. چراکه برخی دلالان اقدام به احتکار و کنترل عرضه در بازار بهویژه بازار برنج کردهاند. تمام این عوامل در کنار سایر دلایل اقتصادی باعث شده تا هزینه پخت سبزی پلو با ماهی شب عید نسبت به سال گذشته افزایش یابد.