سرآمد انتخاب هوشمندانه

علت انفجار قیمت‌ سیب زمینی رسما اعلام شد

رئیس انجمن ملی سیب زمینی ایران، چند روز بارندگی شدید در جنوب کرمان و بارش برف در کرمان و سرمازدگی محصولات، برداشت و حمل سیب زمینی از این استان و عرضه آن به بازار مصرف کشور را از دلایل گرانی سیب زمینی عنوان کرد.

علت انفجار قیمت‌ سیب زمینی رسما اعلام شد

خسرو طالبی رحیق، رئیس انجمن ملی سیب زمینی ایران درباره دلیل افزایش قیمت سیب زمینی به ۵۰ هزار تا ۶۰ هزار تومان در هر کیلو اظهار کرد: چند روز بارندگی شدید در جنوب کرمان و بارش برف در کرمان و سرمازدگی محصولات، برداشت و حمل سیب زمینی از این استان و عرضه آن به بازار مصرف کشور را کند کرده و این امر به کمبود سیب زمینی و افزایش قیمت آن انجامیده است.

وی افزود: انجمن از ابتدای اردیبهشت سال جاری در مکاتبه با وزارت جهاد کشاورزی نسبت به لزوم ذخیره‌سازی سیب زمینی برای زمستان هشدار داده بود اما متاسفانه در تامین اعتبار آن کم‌کاری شد و اگر ۵۰ هزار تا ۶۰ هزار تن ذخیره‌سازی احتیاطی انجام شده بود، امروز بازار با کمبود و جهش قیمت روبه‌رو نمی‌شد. بنابراین قیمت کنونی به دلیل کاهش تولید اتفاق نیفتاده و برآمده از چالش پیش‌آمده در عرضه است.

طالبی رحیق خاطرنشان کرد: در سال ۱۴۰۲ ذخیره‌سازی استراتژیک انجام شد اما این ذخیره در بازار داخل مورد استفاده قرار نگرفت و در همین حال وزارت کشاورزی هم اجازه صادرات را نمی‌داد، این اتفاق به مازاد سیب زمینی در بازار و متضرر شدن ذخیره‌کنندگان انجامید.

رئیس انجمن ملی سیب زمینی ایران تصریح کرد: قطعی مکرر برق در تابستان تولید امسال را کاهش داده و در سال جاری مازاد سیب زمینی که در سال‌های پیشین وجود داشت در اختیار نیست اما کمبودی هم وجود ندارد و برابر با مصرف کل کشور سیب زمینی تولید شده است.

وی بر زودگذر بودن قیمت‌های کنونی تاکید کرد و گفت: افزایش قیمت سیب زمینی تداوم نخواهد داشت و در چند روز آینده با رسیدن سیب زمینی‌های کشت شده در جنوب کرمان به بازار مصرف قیمت‌ها متعادل می‌شود. 

طالبی رحیق در پاسخ به اینکه آیا صادرات می‌تواند دلیل افزایش کنونی قیمت‌ها باشد، تصریح کرد: در یک تا دو ماه گذشته قیمت سیب زمینی در داخل افزایش یافته تا جایی که دیگر صادرات صرفه اقتصادی ندارد و سیب زمینی ایران نمی‌تواند در بازارهای صادراتی با محصول مشابه دیگر کشورها رقابت کند ضمن اینکه  در ۱۰ سال گذشته حجم صادرات سیب زمینی ایران به طور متوسط ۶۰۰ هزار تن در هر سال بوده است امسال حجم صادرات به این رقم هم نرسیده است.

وی اضافه کرد: سالانه ۵ میلیون تا ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تن سیب زمینی در کشور تولید می‌شود و خوشبختانه کشور در تامین این محصول خودکفا است و در این حالی است که سیب زمینی در فهرست محصولات استراتژیک ایران پس از غلات رتبه دوم اهمیت را دارد؛ از رقم یادشده برای تولید سیب زمینی علاوه بر ۶۰۰ هزار تنی که صادر می‌شود، ۶۰۰ هزار تن دیگری که برای تهیه بذر استفاده می‌شود و باقی مانده آن در بازار داخل به مصرف صنایع و مردم می‌رسد.

رئیس انجمن ملی سیب زمینی در پایان از کشورهای حاشیه خلیج فارس و حاشیه دریای خزر، افغانستان و عراق به عنوان اصلی‌ترین مقاصد صادراتی سیب زمینی ایران یاد کرد.

 

 

 

منبع : ایلنا
ارسال نظر