سرنخ قاچاق دخانیات پیدا شد/ بازار در دست زنان چترباز
مرزهای جنوب کشور و بهویژه بندر خصب، کانون ورود محصول قاچاق به ایران است. زنانی که به آنها چترباز گفته میشود، کار انتقال امن و ایمن سیگار قاچاق به قلب ایران را انجام میدهند؛ اما اینهمه داستان نیست.

سیگار با بستههای رنگارنگش طرفداران زیادی دارد. همه نوع سیگار ارزان و گرانقیمت داخلی و قاچاق در بازار یافت میشود و این محصول دخانی را بهراحتی در فروشگاهها، دکهها، کف خیابان و جاهای دیگر میتوان پیدا کرد.
بر اساس آمارهای ارائه شده، ۲۲ واحد تولید سیگار در کشور فعال هستند که سالانه حدود ۶۳میلیارد نخ سیگار تولید میکنند اما در مورد آمار مصرف، اختلافاتی وجود دارد.
علاوه بر فعالیت زنان چترباز بخش دیگری از مسیرهای انتقال قاچاق سیگار به داخل کشور هم ناشی از اجرای قوانینی است که زمینه انتقال محمولههای ممنوعه را به داخل کشور فراهم میکند. از مناسب نبودن قوانین حملونقلی تا فروش کالای قاچاق مکشوفه بهشرط صادرات، روزنههایی هستند که گریزگاههایی را برای قانونشکنان ایجاد میکنند.
۱۲میلیارد نخ سیگار قاچاق در کشور
برآوردها نشان میدهد که سالانه حدود ۷۵ میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف میشود. از این رقم سالانه ۶۳ میلیارد نخ در داخل تولید میشود. با توجه به اینکه واردات رسمی سیگار به کشور سالانه نزدیک به صفر است، بنابراین حدود ۱۲میلیارد نخ باقیمانده از طریق قاچاق تامین میشود. اما سرنخ این سیگارهای قاچاق کجاست؟
سرهنگ جلال امینی رئیس پلیس مبارزه با قاچاق کالا و ارز پلیس امنیت اقتصادی ناجا دررابطهبا شرایط قاچاق سیگار میگوید: ما بیشترین حجم قاچاق کالای دخانی را در حوزه جنوب کشور داریم. از استان هرمزگان و استانهای همجوار آن بهصورت و شگردهای مختلفی سیگار وارد کشور میشود.
حمیدرضا دهقانینیا سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در این رابطه میگوید: برخی سرنخهای سیگار قاچاق را اگر واکاوی کنید، موضوع به کشورهای حاشیه خلیجفارس و همسایه بر میگردد که تولید در مجاورت مرز صورت بگیرد و از آن طریق، وارد مرز شود.
قایقداران جنوب هم درباره انگیزهشان از حمل سیگار قاچاق به ایران میگویند: درآمد سیگار از همه چیز بهتر است و از بندر خصب میتوان از طریق قایقهای شوتی سیگار وارد کرد.
سرمایهگذاری سنگین برای تولید سیگار قاچاق
امیرمحمد پرهام فر مدیرکل دفتر پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز بر این باور است که در کشورهای همسایه ما، اقلیم کردستان عراق، امارات و عمان در سالهای اخیر برای ایجاد خطوط تولیدی سیگار سرمایهگذاری انجام شده است. همه این ظرفیت بالا، سیگار رسمی تولید نمیکنند. این سیگارها در آن کشورها بهصورت غیرمجاز هم تولید میشود، ولی طوری که این سیگار در آن بازار توزیع میشود، چهبسا هدفش برای سایر کشورها باشد. چه برای ایران و چه برای کشورهای دیگری که از طریق ایران به آن کشورها میتوان دسترسی پیدا کرد.
قاچاق بهصورت ملوانی و ته لنجی
اگرچه انتقال بار سیگار از بندر خصب و دبی تا جزایر جنوبی با قایقهای شوتی انجام میشود؛ اما این تمام ماجرا نیست. سرهنگ جلال امینی رئیس پلیس مبارزه با قاچاق کالا و ارز پلیس امنیت اقتصادی قاچاق میگوید: در حوزه جنوب، معافیتهایی برای بنادر از طریق دولت در نظر گرفته شده است که در پوشش کالای ملوانی و ته لنجی، قاچاق کالای دخانی اتفاق میافتد.
ظاهرا شرکتهای حملونقلی هم از ئذیرش اینکه بار حاوی سیگار قاچاق و ماشین لباسشویی منتقل کنند ابایی ندارند. روند کار چنین است که برای انتقال یکبار لنجی، باید شماره ناخدا را به انباردار خصب بدهند و یا شماره شوتیدار را به آن انباردار تحویل بدهند تا بتوانند بار را به ایران منتقل کنند. اگر شرکتهای حملونقلی بار را در مغازه تحویل دهند، عددهای بیشتری برای تحویل بار دریافت میکنند در غیر این صورت، اعداد حملونقل کاهش مییابد.
روشهای انبار و جابهجایی بار سیگار تا شهرهای جنوبی هم به این شکل است که از بازارهایی در جنوب به کل ایران سیگار قاچاق پخش میشود. وظیفه حمل بار از قشم تا بندرعباس را هم چتربازان به عهده میگیرند. زنانی که به آنها چترباز گفته میشود، بار را از قشم به بندرعباس منتقل میکنند. افراد مطلع درباره این زنان میگویند که بیشترشان اهل بندرعباس هستند و کار خود را بلدند. قبلاً چتربازان پیش مغازهدار پول نمیگذاشتند؛ اما اکنون یک ودیعه پیش مغازهدار میگذارند و در زمان رسیدن بار به مقصد، ودیعه را پس میگیرند. برای انتقال هر کارتن سیگار (دههزار نخ) از خصب 300 هزار تومان پول دریافت میشود؛ بنابراین ۳۰ تا ۴۰ کارتن سیگار را از خصب یا دبی بهراحتی میتوان منتقل کرد. یک رابط بار را از خصب به عمان میآورد و سپس بار را به رابط ایران تحویل میدهد. چتربازها هم تا خود تهران بار را میآورند.
حمل سیگار با شوتی قاچاق نیست
نظر برخی از نمایندگان مجلس هم درباره حمل سیگار با شوتی در بنادر جنوبی کشور به نوبه خود جالب است. منصور آرامی نماینده مردم بندرعباس، قشم و ابوموسی در مجلس شورای اسلامی دراینرابطه میگوید: اینگونه کارها را قاچاق نمیدانم. قاچاق با کانتینر میرود. گاهاً قاچاق دولتی میرود. مردم جنوب علاقهمند به مشاغلی در گردشگری دریایی، کشاورزی در آبشور، صید و صیادی و شیلات هستند.
او ادامه میدهد: عشق و علاقه مردم جنوب به دریا است و آنها علاقهمند هستند که تجارتشان قانونی باشد و اسم قاچاق به آن اطلاق نشود. ما باید تعاونی مرزنشینان داشته باشیم که مردم قانونمند تجارت کنند.
سرنخها به کجا ختم می شود؟
توزیع سیگار قاچاقی که وارد کشور میشود، در شهرهای مختلف توسط شبکهای سازمانیافته و پیچیده انجام میشود. آن طور که دستاندرکاران قاچاق میگویند: انتقال کارتنهای متفرقه تقریباً هزینهای ندارد و بخش اصلی هزینه مربوط به بارهای بزرگ است.
فرامرز مداحل عضو هیئت عامل و معاون برنامهریزی سازمان راهداری و حملونقل جادهای درباره حمل کارتنهای پراکنده سیگار قاچاق در قالب بار مسافری میگوید: شرکتهای حملونقل داخلی که صدور بارنامه دارند، مسئولیت صدور بارنامه و جابهجایی کالا را به عهده دارند. این شرکتها باید باری که صادر میشود را بیمه کنند؛ زیرا بار وارد کامیون میشود. روی تکتک این بارها نمیتوان مراقب گذاشت که آیا کالایی که بارنامه برای آن صادر شده است، همان کالاست یا کالای دیگری را داخل کامیون گذاشته و بارنامه برای آن صادر کردهاند. سیگاری که بهصورت غیررسمی وارد میشود، در شبکهای که در نزدیکی بازارها فعال هستند، بهراحتی جابهجا میشود. اهالی جنوب بر این باورند که با راننده اتوبوسهای ترمینال هم میشود صحبت کرد و هر بار، یک کارتن سیگار قاچاق را در این اتوبوسها گذاشت و به تهران آورد.
کشورهای آنسوی سکه قاچاق
در آنسوی مرزها، کشورهایی مثل عراق، ترکیه، امارات و عمان آنسوی سکه قاچاق سیگار هستند. عبدالمجید اجتهادی مدیرکل پیشگیری و نظارت بر امور مبارزه با قاچاق کالا و ارز سازمان تعزیرات حکومتی میگوید: ما گزارشهایی از بعضی از کشورهای همسایه خودمان داریم که برندهای تولید داخل را تولید کرده و وارد کشور میکردند. برخی هم برندهایی که در داخل تولید نداریم را تولید و به کشور ما صادر میکردند. او ادامه میدهد: گزارش تقریباً موثقی که روی آن کار شده است، مربوط به سلیمانیه عراق است که در گاوداری سیگار تولید میشود. در برخی جاها در شهرهای مرزی، در زیر پلهها و برخی مراکز غیربهداشتی سیگار تولید شده و وارد بازار میگردد.
امارات بزرگترین تولیدکننده سیگار قاچاق
بر اساس گزارش ترانس پلن در ژانویه ۲۰۱۹ کشور امارات بزرگترین تولیدکننده سیگار غیر قانونی در جهان است و این سیگارها در ۵۷ کشور جهان مصرف میشود. بر اساس گزارش دیگری از اینترپل در سال ۲۰۱۴، این کشور در کنار کشورهایی ماند کامبوج، کنیا و اوکراین در مناطق آزادی مانند جبلعلی سیگارهای غیر قانونی سفید تولید میکند. این نوع سیگارها تنها به قصد فروش به کشورهای دیگر تولید میشوند و نباید در داخل امارات توزیع شوند. اما آنچه در این میان مغفول مانده است، بیتوجهی به ماده ۱۷ آییننامه اجرایی قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات است. بر اساس این قانون بهمنظور جلوگیری از ورود محصولات دخانی باید وزارتخانههای کشور، بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، صنعت، معدن و تجارت و امور خارجه هماهنگی لازم را با کشورهای همسایه به عمل آورند و گزارش آن را به ستاد مبارزه با مصرف دخانیات ارسال کنند. این مجموعهها باید با کشورهای همسایه مانند امارات رایزنی کنند اما به نظر میرسد که اقدام قابل توجهی در این رابطه انجام نشده است.
آنچه میتواند کلاف پیچیده قاچاق سیگار را باز کند، مبارزه هوشمندانه و صحیح با قاچاق سیگار است. سرهنگ جلال امینی رئیس پلیس مبارزه با قاچاق کالا و ارز دراینرابطه میگوید: بر اساس ماده ۵۳ قانون مقابله با قاچاق کالا و ارز، کالاهای قاچاق بعد از اینکه کشف شد، بلافاصله در صورت اینکه کالا به همراه متهم باشد، بدون هیچ درنگ و مکثی به سازمان مربوطه که سازمان اموال تملیکی است، باید تحویل شود. بعد از این که سازمان متولی کالای قاچاق را تحویل گرفت، خیلی از کالاها را معدوم میکند. وضعیت معدومسازی کاملا شفاف مشخص شده است. بخشی از کالاها هم معدوم نمیشود و در چرخه صادرات قرار میگیرد. این کالاها بعضا به داخل کشور وارد میشوند.