اختصاصی سرانه؛
رکود این کشور در سال ۲۰۲۴/ شکستی بزرگ در راه است!
نایبرئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه گفت: براساس اطلاعات بهدست آمده برای سال ۲۰۲۴ کمی در زمینه رشد چین تردید وجود دارد و برخی از کارشناسان معتقدند چین در سال ۲۰۲۴ وارد رکود خواهد شد.

کامبیز میرکریمی، نایبرئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه درباره وضعیت تجارت جهانی در سال ۲۰۲۳ در گفتوگو با سرانه بیان کرد: در سال ۲۰۲۳ شاهد اتفاقات غیرقابل پیشبینی مانند جنگ اسرائیل و غزه بودیم و این اتفاقات منجر به کاهش نرخ کالاهای اساسی و نرخهای جهانی محصولات پتروشیمی و محصولات وابسته به خوراک گاز مانند اوره شد. در نتیجه برخی از شرکتهای پتروشیمی ایران به سود پیشبینیشده خود دست پیدا نکردند. در کل جنگ روسیه و اوکراین و اسرائیل و غزه را میتوان مهمترین اتفاق تاثیرگذار بر تجارت جهانی سال ۲۰۲۳ دانست.
وی در پیشبینی وضعیت تجارت جهانی در سال ۲۰۲۴ بیان کرد: براساس اطلاعات بهدست آمده برای سال ۲۰۲۴ کمی در زمینه رشد چین تردید وجود دارد و برخی از کارشناسان معتقدند چین در سال ۲۰۲۴ وارد رکود خواهد شد که این موضوع بر تجارت جهانی نیز تاثیرگذار خواهد بود. در کل شاهد شوک جدی در جهان نخواهیم بود و جنگ روسیه و اوکراین نیز دیگر به یک جنگ مزمن تبدیل شده و نمیتوان انتظار اتفاق خاصی در آن داشت. در هر حال به رشد تجارت جهانی در سال ۲۰۲۴ امیدوار هستیم.
ایران نقشی در تجارت جهانی ندارد
میرکریمی درباره تاثیر تغییرات سیاسی و سیاستهای تجاری بر تجارت جهانی اظهار کرد: بهدلیل رکودی که در دوران کرونا بر اقتصاد جهان حاکم بود و با ریختوپاشهایی که دولتها برای برونرفت از این رکود داشتند، نقدینگی بانکهای مرکزی زیاد شد و سیاستهای انقباضی را اجرا کردند، این در حالی است که سیاستهای انقباضی تبعاتی برای رشد جهانی دارد. با این حال اکنون آثار آن تقریبا در حال ناپدید شدن است، زیرا گردشگری دوباره رونق پیدا کرده و میتوان به رشد اقتصاد جهانی امیدوار بود. همچنین درباره ایران نیز بانک مرکزی در بخشنامههای خود نباید تنها کنترل نرخ ارز را مد نظر داشته باشد و بهبود فضای کسبوکار نیز باید موردتوجه جدی قرار بگیرد.
نایبرئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه با اشاره به نقش کمرنگ ایران در تجارت جهانی بیان کرد: اگر نفت و گاز را حذف کنیم، ایران نقش خاصی در تجارت جهانی ندارد. البته مدتهاست که با کشورهای همسایه ارتباط خوبی داریم و زیرساختهای خوبی نیز برای توسعه روابط تجاری فراهم شده که یکی از آنها توافق تجارت آزاد با کشورهای اوراسیا است. تا حد امکان باید مرزهای گمرکی را حذف کنیم تا به این واسطه پدیده قاچاق نیز کمرنگتر شود.
رشد تجارت جهانی و ریشهکنی فقر
میرکریمی با اشاره به تاثیر رشد تجارت جهانی بر کاهش فقر بیان کرد: هرچند هر کشوری برای فروش تولیدات خود شیطنتهایی دارد، اما در کل باید شرایط رقابت یکسانی برای تمامی کشورها فراهم باشد. دنیا به سمت افزایش تجارت و سیاستگذاریهایی مبتنی بر کاهش مرزهای گمرکی و مرزهای اقتصادی رفته تا در نهایت شاهد افزایش آمار تجارت باشیم که این موضوع منجر به رونق اقتصادی و ریشهکنی فقر خواهد شد.
ارز دونرخی؛ افت تجارت ایران
نایبرئیس اتاق بازرگانی ایران و روسیه در تشریح آثار تغییر نرخ ارز بر تجارت جهانی گفت: ارز دونرخی مهمترین چالش تجارت است که اکنون تجار ایرانی با آن روبهرو هستند. در کل نوسانات نرخ ارز میتواند تاثیر قابلتوجهی بر نرخ تورم یک کشور داشته باشد. در صورت تضعیف ارز یک کشور، هزینه واردات بالا میرود که این امر افزایش تورم را بهدنبال خواهد داشت.