چین، آمریکا را دور زد!
اقدام تلافیجویانه چین در روز جمعه علیه تعرفههای جدید آمریکا، به محصولاتی از جمله سویا ضربه زد و حرکت پکن به سمت تامینکنندگان جایگزین برای کالاهای کشاورزی از جمله برزیل را تسریع خواهد کرد.

پکن مجموعهای از اقدامات متقابل، از جمله تعرفههای اضافی ۳۴ درصدی بر همه کالاهای وارداتی از آمریکا را اعلام کرد که علاوه بر تعرفههای ۱۰ تا ۱۵ درصدی است که اوایل ماه مارس بر روی کالاهای کشاورزی به ارزش تقریبی ۲۱ میلیارد دلار، اعمال شد.
«جک اسکویل»، معاون موسسه «پرایس فیوچرز» مستقر در شیکاگو، گفت: این تعرفهها، هزینههای زیادی را برای تجارت آمریکا به همراه خواهد داشت.
فعالترین قرارداد سویا در بورس تجارت شیکاگو (CBOT) با ۳۴.۵ سنت کاهش، به ۹.۷۷ دلار در هر بوشل رسید که ۳.۴ درصد کاهش نسبت به پنجشنبه داشت و پایینترین قیمت آن در نمودار سال ۲۰۲۵ است. هر بوشل معادل ۲۵.۴ کیلوگرم است.
یک معاملهگر مستقر در سنگاپور در یک شرکت بازرگانی بینالمللی که غلات و دانههای روغنی را به چین میفروشد، گفت: این موضوع، مانند توقف تمام واردات محصولات کشاورزی آمریکا است. ما مطمئن نیستیم که آیا واردات با ۳۴ درصد تعرفه، دوام خواهد آورد یا خیر.
یک معاملهگر غلات اروپایی گفت که اتحادیه اروپا که متعهد به تلافی شده است، احتمالاً تعرفههایی را بر روی دانههای سویای آمریکا اعمال خواهد کرد. این معاملهگر گفت: همه چیز در مورد سویا است. نگرانی اصلی این است که قبل از تولید محصول جدید سویای آمریکا، توافقی صورت نگیرد.
تعرفههای ماه مارس، دور شدن از واردات سویا از آمریکا را تسریع کرده و تقاضا را به سمت برزیل سوق داده است. روز پنجشنبه، یک روز پس از اعلام تعرفههای ترامپ، نرخ پریمیوم بندر برزیل به یک دلار در هر بوشل نسبت به شاخصهای قیمت بازار شیکاگو رسید.
چین همچنان بزرگترین بازار محصولات کشاورزی آمریکا است، اما واردات کالاهای کشاورزی آمریکا برای دومین سال متوالی کاهش یافت و از ۴۲.۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲، به ۲۹.۲۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۴ کاهش یافت.
«کارلوس مرا»، رئیس تحقیقات بازار کشاورزی در «رابوبانک»، گفت: برزیل تا حد زیادی ذینفع اصلی خواهد بود و بزرگترین تامین کنندهای است که میتواند جایگزین سویای آمریکا به چین شود. اما کشورهای دیگر از جمله آرژانتین و پاراگوئه نیز میتوانند سود ببرند.
طبق گزارش رویترز، چین همچنین، روز جمعه، به دلیل مشکلات ایمنی مواد غذایی شرکت «سیاند دی آمریکا» (C&D) که مالکیت چینی دارد، برخی از اسناد مورد نیاز برای واردات سورگوم را لغو کرد. همچنین اسناد واردات گوشت مرغ و پودر استخوان برخی از شرکتها را نیز لغو کرد. علاوه بر این، واردات محصولات طیور از برخی از شرکتهای آمریکایی را به حالت تعلیق درآورد.