شیرینی عید گرانتر از همیشه
شیرینی و شکلات جزو جداییناپذیر سفرههای عید هستند. با توجه به افزایش نرخ بسیاری از مواد اولیه در سال ۱۴۰۳، نرخ شیرینی و شکلات در در آستانه نوروز ۱۴۰۴ چه وضعیتی دارد؟
سرانه تی وی

با نزدیکشدن به عید نوروز، تقاضا برای خرید شیرینی و شکلات رشد قابلتوجهی پیدا میکند. این افزایش تقاضا در کنار دیگر عوامل اقتصادی، موجب افزایش نرخ شیرینی و شکلات در آستانه نوروز ۱۴۰۴ شده است.
در حالی که بسیاری از خانوادهها خرید شیرینی و شکلات را جزئی جداییناپذیر از سنتهای نوروزی میدانند، افزایش قیمتها میتواند بر قدرت خرید مردم تأثیرگذار باشد.
رشد نرخ انواع شیرینی و شکلات در آستانه نوروز
سال گذشته نرخ شیرینی تر بین ۱۸۵ هزار تا ۲۵۰ هزار تومان بود، اما امسال نرخ شیرینی تر در محدوده ۲۷۰ هزار تا ۳۵۰ هزار تومان قرار دارد که به معنای رشد ۴۰ تا ۴۶ درصدی نرخ این محصول نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.
علاوه بر این، متوسط نرخ انواع پای، شیرینی دانمارکی و شیرینی زبان ۲۰۰ هزار تومان است که سال گذشته این نرخ از ۱۲۰هزار تا ۱۷۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم متغیر بود. بنابراین نرخ این نوع شیرینیها بین ۱۷ تا ۶۶ درصد افزایش داشته است.
همچنین شیرینی کشمشی در سال گذشته با نرخ ۱۲۰ هزار تومان در شیرینیفروشیهای سطح شهر عرضه میشد، اما حالا و در آستانه سال ۱۴۰۴، نرخ این شیرینی با رشد ۲۵ درصدی به ۱۵۰ هزار تومان رسیده است.
بررسی نرخ شکلات نشان میدهد که نرخ این محصول نسبت به سال گذشته رشد چشمگیری داشته است. به طور مثال، سال گذشته شکلات پارمیدا ۶۰ درصد با وزن ۸۰ گرم با نرخ ۵۹ هزار تومان عرضه میشد. اما حالا نرخ آن به ۱۵۸هزار تومان رسیده که این یعنی نرخ شکلات نسبت به سال گذشته معادل ۱۶۷ درصد رشد داشته است.
علاوه بر این، شکلات تلخ لینت ۱۵۰ گرمی هم با نرخ ۳۳۸ هزار تومان در بازار به فروش میرسید، اما الان این محصول ۱۵ درصد افزایش نرخ داشته و نرخ آن به ۳۸۸ هزار تومان رسیده است.
کیتکت ۴۱ گرمی هم برابر با ۱۹ درصد افزایش داشته و نرخ آن از ۵۲ هزار تومان به ۶۲ هزار تومان رسیده است. همچنین شکلات کیتکت ۲۴ عددی یک میلیون تومان قیمتگذاری شده بود، اما حالا نرخ آن ۲۰ درصد افزایش پیدا کرده و با نرخ یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان در بازار توزیع میشود.
چه عواملی در نوسان نرخ شیرینی و شکلات نقش دارند؟
عوامل متعددی در افزایش نرخ شیرینی و شکلات نقش دارند که یکی از مهمترین این عوامل، افزایش نرخ مواد اولیه است. چراکه در یکسال اخیر نرخ کره، قهوه، کاکائو و شکر به عنوان اصلیترین مواد اولیه تشکیلدهنده شیرینی، افزایش چشمگیری داشتند.
در سالهای اخیر تولید قهوه و کاکائو در کشورهای افریقایی روند کاهشی داشته و همین امر باعث شده تا نرخ کاکائو و قهوه در سراسر جهان به طرز چشمگیری افزایش یابد. همچنین صادرات بیرویه کره و افزایش نرخ لبنیات باعث شده تا نرخ این محصول به طور قابل توجهی رشد کند.
شکر اصلیترین ماده اولیه پحت شیرینی است. نرخ شکر طی یکسال اخیر به دلیل کاهش سطح زیر کشت چغندرقند، افزایش هزینههای حملونقل و عدم تحصیص مناسب سهمیه باعث شد تا نرخ این مجصول رشد چشمگیری پیدا کند و حتی بر بسیاری محصولات و مشاغل هم تأثیر گذاشت.
از طرفی، قهوه و کاکائو جزو محصولاتی هستند که از طریق واردات تأمین میشوند، در نتیجه نوسانات نرخ ارز بر نرخ این محصول اثرگذار است.
علاوه بر این، در آستانه نوروز به طور قابل توجهی تقاضا برای شیرینی و شکلات بالا میرود. قطعا میزان عرضه و تقاضا میتواند در تعیین نرخ نهایی این محصول نقش بسزای داشته باشد.
بررسی بازار نشان میدهد که نرخ شیرینی و شکلات در آستانه نوروز ۱۴۰۴ در برخی از اقلام افزایش نرخ محسوس و در برخی دیگر، رشد بیش از ۱۰۰ درصدی داشته است. افزایش نرخ شیرینی و شکلات در حالی رخ داده که قدرت خرید مردم به دلیل تورم و کاهش ارزش ارزش پول ملی، کاهش چشمگیری یافته است. اگر این روند ادامه پیدا کند، قطعا مردم هم امسال و هم در سالهای آینده باید خرید شیرینی و شکلات صرف نظر کنند