گفتوگوی اختصاصی سرانه بارییس اتحادیه فروشندگان فرش دستبافت تهران؛
پای آمریکا روی خرخره فرش ایرانی
رییس اتحادیه فروشندگان فرش دستبافت تهران گفت: در دولت ترامپ مقرر شد بعد از نفت، صادرات محصولات پتروشیمی و فرش دستباف ایران در فهرست کالاهای مشمول تحریم قرار گیرد. این درحالی است که تا قبل از آن صادرات فرش دستبافت ایران شرایط به نسبت مساعدی داشت و جسته و گریخته صادرات به کشورهای اروپایی و امریکا انجام میشد.
مسعود سپهرزاد، رییس اتحادیه فروشندگان فرش دستبافت تهران در گفتوگو با سرانه ضمن بیان این مطلب افزود: درحالحاضر فرشهایی در موزه فرش ایران وجود دارد که قدمت آن به ۳۸۰ سال پیش برمیگردد و این نشان از اشتغالزایی این هنر-صنعت از آن روزگار تا امروز دارد.
وی افزود: از همان زمان تا کنون بافت فرش دستبافت با نقشههای موجود ادامه پیدا کرده و تولید فرش به همان روش خانگی به صورت متمرکز یا غیر متمرکز انجام شده است.
سپهرزاد در بررسی نقش این صنعت در اشتغالزایی گفت: بر اساس آمار حدود ۲ میلیون بافنده در کشور درگیر تولید فرش دستبافت هستند که اگر هر خانواده را ۴ نفر در نظر بگیریم عملا معیشت ۸ میلیون نفر از محل صنعت فرش دستباف تامین میشود. این یعنی حدود ۱۰ درصد جمعیت کشور از این راه ارتزاق میکنند.
رییس اتحادیه فروشندگان فرش دستبافت تهران تاکید کرد: این گروه هیچ بار مالی برای ایجاد شغل برای دولت ندارند و خود با تولید فرش، چرخ اقتصاد خانواده را میچرخانند.
صنعت فرش دستبافت در چنبره تحریم خارجی و داخلی
رییس اتحادیه فروشندگان فرش دستبافت تهران در ادامه گفتوگو با سرانه در تشریح شرایط روز صنعت فرش دستبافت گفت: در ۶-۷ سال گذشته با تشدید تحریمها، شرایط صادرات فرش با مشکلات بسیاری مواجه شده است.
وی با اشاره به تاثیر تشدید تحریم بر صادرات فرش دستبافت ایران افزود: در دولت ترامپ مقرر شد بعد از نفت، صادرات محصولات پتروشیمی و فرش دستباف ایران در فهرست کالاهای مشمول تحریم قرار گیرد. این درحالی است که تا قبل از آن صادرات فرش دستبافت ایران شرایط به نسبت مساعدی داشت و جسته و گریخته صادرات به کشورهای اروپایی و امریکا انجام میشد.
سپهرزاد در ادامه افزود: همین حجم کم صادرات هم بافنده را امیدوار به ادامه کار میکرد و مراجعه تاجر برای خرید فرش به بافنده، نشان از شرایط مساعد بازار داشت و در نهایت بافنده نیز به عنوان حلقه اولیه زنجیره تولید نیز به تداوم کار امیدوار میشد. این درحالی است که درحالحاضر به دلیل شدت گرفتن تحریم و ممانعت از صادرات فرش ایران، به تبع تاجر برای خرید فرش سراغ تولیدکننده نمیرود و بافنده نیز به دلیل خواب بازار انگیزه تولید را از دست داده و عجلهای برای انجام و اتمام کار ندارد. در نهایت صنعت فرش دستبافت ایران علاوه بر تحریمهای خارجی دچار نوعی تحریم داخلی خودساخته نیز هست.
خودتحریمی نفس صنعت فرش دستبافت را گرفته است
تعلل دولت در حمایت از صنعت فرش دستباف در شرایط تحریم، عملا نوعی خودتحریمی را علاوه بر محدودیتهای خارجی برای فعالان این صنعت ایجاد کرده است.
رییس اتحادیه فروشندگان فرش دستبافت تهران در توضیح شرایط تحریم داخلی گفت: تحریم داخلی از این جهت است که همانطور که بافنده بر اساس شرایط بازار در برنامهریزی برای اتمام کار و شروع کار جدید تعلل به خرج میدهد، دولت نیز با اطلاع از سبک و سیاق بازار، وقت با بازار بدون خریدار و محدودیتهای صادرات مواجه میشود، بهه جای حمایت با استدلال خرابی بازار، پپاپس کشیده و قدمی برای حمایت از صنعت فرش دستبافت برنمیدارد.
رییس اتحادیه فروشندگان فرش دستبافت تهران افزود: این درحالی است که در صورت خوب بودن بازار، از حمایت دولت هم برخودار میشویم و دولت هم کنار ما هست اما در شرایط خرابی بازار، دولت هم عقب نشینی کرده و حمایتی ندارد. ما به این روند همکاری دولت، میگوییم «خود تحریمی».
سپهرزاد با انتقاد از این روند حمایتی دولت گفت: در اصل دولت اصلا در جایگاهی نیست که مثل بافنده بر اساس شرایط بازار برای ادامه کار تصمیم بگیرد و حمایتها منوط بر روند بازار باشد. اتفاقا نقش حمایتگری دولت اینجا نمایان میشود. در این شرایط دولت میتواند با ارایه سوبسید به تولیدکننده، در راستای خرید فرش در هر شرایطی حتی رکود بازار، اقدام کرده و عملا تولیدکننده (باافنده) موظف به تولید است و دولت هم خریدار. این روند در اصل نقش حمایتی دولت است.
وی در پاسخ به این سوال که دولت در شرایط نبود صادرات با فرشهای خریداری شده چه باید بکند گفت: هیچ اتفاقی نمیافتد اگر دولت با نگاه حمایتی از این صنعت، فرش را خریداری کرده و انبار کند. در این صورت دولت عملا در جهت حفظ اشتغال و معیشت ۸ میلیون نفر از جمعیت کشور گام برداشته است.