انفجار قیمت مسکن در اسفند ۱۴۰۲ / ۱۵۰ سال پسانداز برای خرید خانه
آخرین گزارش مرکز آمار ایران نشان میدهد سهم مسکن از سبد هزینه خانوارهای ایرانی به ۳۶ درصد و سهم تهرانیها به حدود ۵۰ درصد رسیده است. این در حالی است که بر اساس استانداردهای جهانی سهم مسکن از سبد خانوار تا سقف ۳۰ درصد است و در صورتیکه این هزینه بیشتر شود به معنای کاهش سطح رفاه خواهد بود.

بررسی دادههای مرکز آمار ایران نشان میدهد، ضریب اهمیت و سهم تورم مسکن و اجاره در شاخص کل تورم به ترتیب معادل ۳۳.۹و ۳۳.۶ درصد است.همچنین براساس این آمار تورم مسکن به ۴۰ درصد رسیده و قیمت اجاره خانه ۳۹.۴ درصد بالا رفته است. این گزاره میتواند حاکی از آن باشد که وزن سنگین مسکن و اجاره در تورم عمومی یکی از عوامل رشد این شاخص، موتوری محرک برای آن در دیماه ۱۴۰۲بوده است.
سهم ۸۵ درصدی زمین و رانت در قیمت خانه
محمدمنان رییسی منتخب مردم قم در مجلس دوازدهم ضمن بیان این مطلب افزود: متوسط هزینه ساخت در تهران ۱۵ میلیون تومان است. ۸۵ درصد دیگر به زمین و رانت زمین برمیگردد. با عرضه زمین میتوان ۳۰ درصد از این رقم را کاهش داد. درخصوص هزینه ساخت نیز ورودی ریالی است اما خروجی دلاری است. ما به تقویت آقایی دلار پرداختهایم. قیمت مصالح، زمین و هزینههای پنهان را باید کاهش دهیم. وقتی در عرضه زمین خساست به خرج میدهیم انباشت جمعیت در ارتفاع ایجاد میکنیم که به تولید آلودگی در مساحت محدود میانجامد.
رییسی در تحلیل وضع موجود مسکن معاصر ایرانی گفت: مسائل فرهنگی و اقتصادی بر روی بخش مسکن تاثیرگذار است. متوسط جهانی سهم مسکن از سبد هزینههای خانوار ۱۸ درصد است و در کلانشهرهای ما به بیش از ۶۰ درصد رسیده است. دوره انتظار خانهدار شدن در تهران به حدود ۱۵۰ سال رسیده است. نرخ دسترسی به مسکن استطاعتپذیر هم در کشور ما جالب نیست و جزو ۱۰ تا ۱۵ کشور آخر جهان هستیم.
شیب رشد قیمت مسکن زیاد است
منتخب مردم قم در مجلس دوازدهم بیان کرد: در سالهای اخیر دائما به شیب رشد قیمت مسکن دامن زده شده است. سال ۱۳۹۵ متوسط قیمت هر متر مسکن در تهران حدود چهار میلیون تومان بوده که سال ۱۴۰۰ به ۳۰ میلیون تومان و سال ۱۴۰۲ در آستانه متری ۱۰۰ میلیون تومان قرار گرفته است. در ۳۰ سال اخیر هیچ چیز در تهران به اندازه زمین و مسکن رشد نداشته است. در ۳۰ سال گذشته رشد قیمت زمین در تهران ۱.۵ برابر سکه و ۶ برابر رشد قیمت دلار بوده است.
به جای برجام و فرجام به مسکن بپردازیم
وی گفت: اگر بتوانیم سهم ۶۰ درصد مسکن از سبد خانوار را ۱۰ درصد کاهش دهیم و به ۵۰ درصد برسانیم گشایش بسیار بالایی در حوزه تفریح، آموزش و خورد و خوراک افزایش مییابد. به جای اینکه برجام و فرجام را دنبال کنیم به بخش مسکن بپردازیم که هم زمین و هم مالیاتش مربوط به خودمان است.
۳۰۰ هزار واحد مسکونی خالی در تهران
رییسی با بیان اینکه تهران بیش از ۳۰۰ هزار واحد مسکونی خالی دارد گفت: ۱۰ درصد خانههای تهران خالی است؛ در حالی که لندن فقط ۰.۶ درصد یعنی کمتر از یک درصد خانه خالی دارد. هر شهرداری که آمده اعم از اصلاحطلب و اصولگرا کمابیش تراکم فروختند که درآمد لازم را برای شهر تامین کنند. از یک جهت هم حق دارند؛ زیرا تقنین ما مشکل دارد و مدیریت شهری مجبور است به طرحهای فراتر از توسعه شهری برود. عرضه مسکن و افزایش صدور پروانه نه تنها کمکی به کاهش قیمت مسکن نکرده بلکه به افزایش قیمت دامن زده است؛ سیاستی که هنوز هم ادامه دارد. بین ۶۰ تا ۷۰ درصد درآمد شهرداریهای کشور از محل فروش تراکم است؛ در حالی که در سایر کشورها این نسبت معکوس است.